"Не потребуємо американських військ". Арестович назвав три речі, які має знати українець, що воює

Українські війська восьмий рік воюють на Донбасі
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr
У протистоянні російської агресії Україні не потрібні війська США. Таку думку радник глави Офісу президента України, речник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович висловив в інтерв'ю "Радіо Свобода" 11 грудня.

"Ми не потребуємо американських військ тут. Ми потребуємо допомоги. Український солдат, коли він воює, має знати три речі. Перше – за нього країна (він це знає), за нього найвище військово-політичне керівництво України, ніхто не збирається здавати, а збирається воювати. Здали щось за 2,5 року? Нічого. Bayraktar застосували. І третє – що весь цивілізований світ, Захід, НАТО та ЄС – за нього. Тоді він буде воювати", – пояснив Арестович.

Він наголосив, що українець "і без цього воював, але так він воюватиме веселіше, і ніхто не пройде".

Радник глави ОП зазначив, що українська армія має надані США переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin, і їхні постачання тривають.

"Наскільки я розумію, днями надійшла нова партія – 30 пускових установок, 180 ракет. Вважайте, 175 російських танків не існує. Це майже танкова дивізія", – сказав Арестович.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, із них 4 тис. – цивільні особи.

2021 року російсько-український конфлікт загострився. РФ наприкінці березня почала нарощувати війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ знову почали повідомляти, що Росія стягує війська до кордону з Україною.

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що РФ готується до нападу на Україну наприкінці січня або на початку лютого, причому атака буде "набагато більш руйнівною, ніж будь-яка раніше". За його оцінкою, поблизу українського кордону зосереджено приблизно 92 тис. російських військовослужбовців.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями", заявили, що "Росія не збирається ні на кого нападати і не виношує жодних агресивних планів", та звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" і "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні. 7 грудня президент Росії Володимир Путін та президент США Джо Байден провели двогодинну розмову за допомогою відеозв'язку. У Білому домі заявили, що Байден висловив "глибоке занепокоєння" Сполучених Штатів та їхніх європейських союзників у зв'язку з нарощуванням Росією сил навколо України. Байден попередив Путіна про "рішучі економічні та інші заходи" у разі вторгнення в Україну.

Путін під час розмови заявив, що НАТО робить спроби "освоєння" території України. "Тому Росія серйозно зацікавлена в отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних із Росією державах ударних наступальних систем озброєнь", – сказав він. У Білому домі зазначили, що Байден не пішов на поступки російській стороні щодо можливого вступу України до НАТО.

За інформацією Bloomberg, адміністрація Байдена вимагатиме від Німеччини зупинення газопроводу "Північний потік – 2", який має з'єднати Росію та Німеччину дном Балтійського моря в обхід України, якщо Путін ухвалить рішення про військове вторгнення РФ до України.