ОБСЄ зафіксувала танки, гаубиці та системи залпового вогню на окупованій частині Донбасу

За лініями відведення, але поза виділеними місцями зберігання озброєння СММ зафіксувала 35 танків
Фото: EPA

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про порушення відведення озброєння з боку бойовиків на Донбасі. Про це йдеться у звіті місії за 24 серпня.

"Місія зафіксувала 12 реактивних систем залпового вогню, розміщених із порушенням ліній відведення в не підконтрольних уряду районах Луганської області (усі на полігоні і на території об'єкта)", – зазначили в повідомленні.

За лініями відведення, але поза виділеними місцями зберігання озброєння СММ зафіксувала 35 танків і 21 гаубицю/міномет на двох полігонах.

"У Донецькій області СММ зафіксувала 61 порушення режиму припинення вогню, зокрема 16 вибухів. Протягом попередньої доби зафіксовано 112 порушень. У Луганській області місія зафіксувала 20 порушень режиму припинення вогню, зокрема два вибухи. Упродовж попередньої доби таких порушень не зафіксовано", – повідомили у звіті.

Як додали в ОБСЄ, уточнювали інформацію про те, що в селищі Золоте-5 на окупованій частині Луганської області було пошкоджено житлову квартиру.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Влада РФ почала стягувати війська до кордонів України і в окупований Крим із кінця березня – початку квітня 2021 року. ЗМІ та очевидці публікували відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною.

30 березня тодішній головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, що "створює загрозу військовій безпеці держави". Українська розвідка заявила, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території завдяки введенню регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявляв, що РФ стягнула до кордону з Україною не менше як 89 тис. військових. Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель говорив, що біля українських кордонів сконцентровано приблизно 100 тис. російських військових. Прессекретар Пентагону Джон Кірбі, не називаючи точної чисельності російських сил, зазначав, що "це найбільше нарощування сил, яке ми бачили із 2014 року".

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність.