Великобританія заявила, що очолюватиме повоєнне відновлення України

Ukraine Recovery Conference 2023 відбудеться у Великобританії
Фото: ЕРА

Великобританія займає лідерські позиції у підтримці України під час війни і надалі лідируватиме в її повоєнній реконструкції та розвитку, про це йдеться в офіційній заяві міністерства закордонних справ Великобританії, яку опублікували на сайті відомства.

Виступаючи на конференції з питань відновлення України Ukraine Recovery Conference (URC 2022), яку проводять у Лугано (Швейцарія), глава МЗС Великобританії Ліз Трасс заявила, що відродження країни після агресивної війни з Росією стане символом перемоги демократії над автократією.

"Це продемонструє [президенту РФ Володимиру] Путіну, що його спроби зруйнувати Україну тільки створили сильнішу, успішнішу і згуртованішу націю, яка процвітає", – вважає міністерка закордонних справ. 

У 2023 році конференцію прийматиме Великобританія, вона очолить наглядову раду з відновлення і відкриє для цього спеціальний офіс у Лондоні.

У повідомленні зовнішньополітичного відомства йдеться, що реконструкцією та відновленням України керуватиме сама Україна. Великобританія зі свого боку має намір забезпечити фінансову допомогу для перемоги у війні та підтримки економіки.

Уряд Британії обіцяє заохочувати компанії ділитися досвідом та інвестиціями, використовуючи свій вплив у міжнародних фінансових установах, зокрема в Європейському банку реконструкції та розвитку, для надання фінансової допомоги і кредитних гарантій. Також серед головних напрямів плану – відновлення житла й інфраструктури, зруйнованих "варварством Росії".

"Ми підтримаємо зусилля України щодо поглиблення демократії і просування модернізації та реформ, зокрема у сфері верховенства права, антикорупційних механізмів, прозорих процесів закупівель та електронного уряду, щоб Україна відновлювалася як технологічна держава ХХІ століття", – ідеться у заяві МЗС країни.

Контекст:

Великобританія у відповідь на російську агресію надає Україні військову та гуманітарну допомогу, а також вводить санкції проти РФ та Білорусі.

За даними Інституту світової економіки, вона посідає друге місце після США за обсягами військових постачань для української армії.

"Великобританія – наш справжній друг і стратегічний партнер. Цінуємо послідовну лідерську підтримку України у протидії російській агресії", – написав президент України Володимир Зеленський у Twitter після оголошення про те, що Великобританія надасть Україні військову допомогу ще на £1 млрд (приблизно $1,22 млрд). Про це на саміті у Мадриді 30 червня повідомив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.