Одесу можуть занести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО цього року – посол

Кандидатське досьє Одеси опрацьовують у прискореній процедурі, сказав посол
Фото: omr.gov.ua
Одесу можуть занести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО цього року. Про це надзвичайний і повноважний посол України у Франції, постійний представник України при ЮНЕСКО Вадим Омельченко заявив 2 липня в ефірі національного телемарафону, повідомляє "Радіо Свобода".

"На черзі [на занесення до списку] Одеса. Я думаю, що в цьому році Одеса буде під захистом ЮНЕСКОсказав він. – Нас підтримує група друзів України в ЮНЕСКО. Це була ініціатива італійської делегації. Дуже швидко Міністерство культури України подало заявку. І ми опрацьовуємо [кандидатське] досьє за прискореною процедурою".

Про необхідність занести Одесу до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО заявляв цієї весни мер міста Геннадій Труханов після чергового обстрілу, внаслідок якого постраждав Воронцовський палац.

У червні пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України поінформувала, що Німеччина та Італія заявили про підтримку занесення Одеси до списку всесвітньої спадщини за прискореною процедурою.

Контекст:

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну, яке почалося 24 лютого, неодноразово атакувала Одесу ракетами. Більшість із них збивали сили протиповітряної оборони.