Офіс президента України опублікував довідник із виплат постраждалим від війни

Виплати стосуватимуться різних категорій постраждалих через війну
Фото: ЕРА

В Україні розробили довідник із виплат тим, хто втратив рідних або постраждав унаслідок російського вторгнення. Про це 29 серпня повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Офіс президента України за підтримки проєкту Ради Європи "Подальший розвиток соціальних прав людини в Україні" підготував інформацію щодо виплат та гарантій для постраждалих під час виконання службових, трудових, професійних обов'язків і членів їхніх сімей, інших постраждалих", – ідеться в повідомленні.

У довіднику міститься інформація для різних категорій постраждалих через війну – від військовослужбовців, які дістали травми, поранення на передовій та їхніх сімей до дітей, працівників виробництв, волонтерів, а також журналістів і цивільних, які постраждали внаслідок російських авіаударів, обстрілів, бомбардувань.

Окрім того, довідник містить рекомендації про те, куди потрібно звертатися для отримання виплат, які документи треба надати, а також посилання на відповідні нормативно-правові акти.

Довідник доступний на сайті глави держави.

Контекст:

16 серпня Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт №7353 про одноразову грошову виплату людям, які дістали поранення або загинули під час виконання професійних обов'язків у період дії воєнного стану.

За даними управління верховного комісара ООН із прав людини станом на 14 серпня, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну жертвами війни стало 13 212 цивільних осіб, із них 5514 загинули і 7698 дістали поранення.

У дослідженні Київської школи економіки йдеться про те, що загальна сума прямої шкоди через вторгнення Росії становить $110,4 млрд, а мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів сягнули $188 млрд.