Окупанти безуспішно наступають на сході. Українські війська під час важких боїв відбили атаки на лиманському напрямку – Генштаб ЗСУ

Українські воїни мужньо тримають оборону на сході України
Фото: EPA
Російські окупанти й далі зосереджують основні зусилля на куп'янському, лиманському, бахмутському, авдіївському й мар'їнському напрямках, де тривають важкі бої. Протягом доби сталося 33 бойові зіткнення. Про це 21 липня у вечірньому зведенні у Facebook повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"На куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. На лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Надія, Макіївка, Невське Луганської області й Серебрянський Ліс, Діброва Донецької області. Завдав авіаційних ударів у районах Серебрянського Лісу, Спірного й Діброви Донецької області", – ідеться у зведенні.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що на шахтарському напрямку російські окупанти здійснили обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема Вугледара, Пречистівки, Нескучного, Благодатного Донецької області.

"На бахмутському напрямку під щільним вогнем артилерії окупантів наші захисники успішно відбили атаки противника в районі Григорівки Донецької області. На авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації й артилерії противника наші захисники успішно відбили атаки російських військ у районі Первомайського Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів у районі Авдіївки [Донецької області]", – ідеться в повідомленні.

На мар'їнському напрямку сили оборони України й далі стримують наступ російських військ у районах Красногорівки й Мар'їнки Донецької області, поінформували в Генштабі ЗСУ.

Там додали, що на запорізькому й херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на запобіганні подальшому просуванню українських військ.

"Водночас сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на мелітопольському й бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", – підсумували в Генштабі.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Після цього українські військові повідомляли про деокупацію українських територій і звільнення дев'яти населених пунктів у Запорізькій і Донецькій областях. Уранці 18 липня в Генштабі повідомили, що російські окупанти вимушено відступили з позицій на північний схід від Оріхово-Василівки Донецької області.

За час поточного контрнаступу сили оборони України звільнили 210 км&³2; територій, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зранку 17 липня.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 21 липня 2023 року, становлять: приблизно 240 690 військових убитими, 8080 бойових броньованих машин, 4133 танки, 315 літаків, 310 вертольотів і тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначали, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.