Окупанти доповіли Кремлю про початок посівної на захоплених територіях України. Мер Мелітополя назвав це неправдою

На окупованих територіях України обробляють лише 20% посівних площ, повідомив Федоров
Фото: EPA
На окупованих територіях на півдні України росіяни заявляють про успішний початок посівної, але це не відповідає дійсності. Про це заявив мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров в ефірі національного телемарафону 13 березня, відео він опублікував у Telegram.

"Голова" окупованої частини Запорізької області, колаборант Євген Балицький їздив до Москви, де доповідав про початок посівної. Федоров зазначив, що частину полів перерито окопами та заміновано. Окрім того, багато аграріїв виїхали з окупації, а їхню техніку викрали.

Фермери, що залишилися, не сіють, тому що не мають ресурсів, сказав Федоров. Усю торішню продукцію у них або відібрали, або викупили за ціною вдвічі чи втричі нижчою від собівартості через спеціально створене підприємство "Государственный зерновой оператор", пояснив він. За його словами, зерно росіяни купували щонайбільше по $50 за тонну, водночас просто виростити його коштує дорожче.

Федоров заявив, що фактично використано не більше ніж 20% посівних площ. Фермери не планують нічого засівати, бо не розуміють, що буде далі з продукцією і навіщо вкладати у неї кошти, сказав він. Водночас, за словами Федорова, аграріїв погрозами змушують виводити техніку на поля, обіцяючи "компенсації".

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. 26 лютого 2022 року після боїв зі Збройними силами України окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя.

Обласний центр Запоріжжя окупанти не змогли взяти. Тому вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої частини Запорізької області і проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.