Окупанти готують від'єднання Запорізької АЕС від енергосистеми України, завезли російських пропагандистів – "Енергоатом"

"Енергоатом" підтверджує підготовку окупантами провокації на Запорізькій АЕС
Фото: EPA
Російські окупанти продовжують готуватися до провокації на Запорізькій АЕС та обстрілюють її для запису російськими пропагандистами фейкових постановкових сюжетів. Про це повідомляє 19 серпня пресслужба НАЕК "Енергоатом" у Telegram.

"Російські загарбники озвучили керівництву Запорізької атомної електростанції вимогу про обмеження допуску персоналу на станцію сьогодні, 19 серпня 2022 року. На майданчик пропускають лише оперативний персонал, який забезпечує функціонування енергоблоків", – зазначають у повідомленні.

"Енергоатом" має у своєму розпорядженні інформацію про те, що російські окупаційні сили найближчим часом планують зупинити енергоблоки ЗАЕС і від'єднати їх від ліній зв'язку видавання потужності в українську енергосистему.

"Наразі військові Росії шукають постачальників пального для дизель-генераторів, які мають включитися після зупинки енергоблоків та за відсутності зовнішнього енергопостачання для систем охолодження ядерного палива", – ідеться у заяві компанії.

За даними "Енергоатому", увечері 18 серпня до Енергодара Запорізької області прибула численна пропагандистська знімальна група. Її члени разом із представниками ФСБ Росії провели спільну нараду.

"А вже о 00.15 19 серпня російські окупанти вели обстріл у напрямку навчально-тренувального центру станції. Точно зафіксовано, що ці обстріли здійснювалися із двох місць – від автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку 1,5 секунди  і удар, а у другому – удар лунав через три секунди", – ідеться у повідомленні.

В "Енергодарі" наголосили, що ці дії окупанти роблять для створення "яскравої" картинки у пропагандистських ЗМІ, щоб звинуватити ЗСУ в обстрілах.

Контекст:

Запорізька АЕС опинилася під окупацією російських військовослужбовців і з 4 березня працює під їхнім контролем.

У липні "Енергоатом" повідомив, що окупанти завозять на територію АЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси. Техніку, зброю та боєприпаси розмістили у машинному залі енергоблока станції.

Із серпня окупанти регулярно обстрілюють Запорізьку АЕС. Після низки ударів на станції від'єднали від енергосистеми та перевели в резерв 4-й енергоблок.

13 серпня ГУР Міноборони України попередило, що росіяни, імовірно, готують провокацію на Запорізькій АЕС і мають намір звинуватити в цьому Україну.

У МЗС РФ 18 серпня назвали "неприйнятною" пропозицію про демілітаризовану зону навколо ЗАЕС.

За інформацією української військової розвідки, загарбники готують провокацію на ЗАЕС 19 серпня.

19 серпня телеканал CNN верифікував відео, зняте у машинному залі ЗАЕС. Воно підтверджує розміщення окупантами військової техніки у залі – що російська сторона раніше намагалася заперечувати.