Окупанти обстрілюють центр Червоного Хреста у Маріуполі – полк "Азов"

Полк "Азов": Співпраця з орками має історично один результат російські бомби на вашому даху
Фото: depositphotos.com
Російські окупанти в Маріуполі вчинили черговий воєнний злочин, обстрілявши центр Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). Про це 30 березня у Telegram повідомив полк "Азов".

"Окупанти цілеспрямовано знищують будівлю, відмічену червоним хрестом на білому тлі авіаційними та артилерійськими обстрілами. Це є одним із найбільш зухвалих воєнних злочинів. Адже такими хрестами відмічаються місця, де можуть бути поранені, цивільні або гуманітарні вантажі", – підкреслили у пості.

В "Азові" нагадали, що єдиними, хто порушував правила ведення війни, були війська гітлерівської Німеччини, вони обстрілювали будівлі та транспорт, позначені червоними хрестами.

"МКЧХ останнім часом все тісніше співпрацюють із росіянами. Зокрема, сприяють примусовій депортації українців до країни-агресора та планують відкриття центру для прийому українців у Ростові. Та співпраця з орками історично має один підсумок – російські бомби на вашому даху", – зазначили у повідомленні.

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за місто точаться з 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Російські війська не змогли взяти штурмом Маріуполь і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерійських знарядь та реактивних систем залпового вогню житлові квартали. Жителі обложеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла та зв'язку. У місті є проблеми з медикаментами та харчовими продуктами.

Приблизно три тижні до 14 березня евакуацію з міста не проводили через постійні обстріли з боку російських окупаційних військ, але потім у жителів з'явилася можливість покинути місто на приватному транспорті спеціальним коридором.

За інформацією Держстату України, до повномасштабного російського вторгнення у Маріуполі проживало майже 450 тис. осіб. У ньому залишається, за підрахунками мерії, приблизно 160 тис. осіб.

27 березня Бойченко озвучив дані, згідно з якими загинуло приблизно 5 тис. жителів міста, з яких майже 210 – діти.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що у спробі взяти місто бере участь майже 14 тис. російських військових. Це майже 10% від загальної кількості всього окупаційного угруповання, яке вторглося в Україну.

Влада Маріуполя вважає, що окупанти хочуть захопити місто, щоб "пробити коридор" із Ростовської області РФ до окупованого Криму.

Президент Франції Еммануель Макрон 25 березня заявив, що Франція, Греція та Туреччина проведуть "виняткову гуманітарну операцію" для евакуації жителів Маріуполя.