Окупанти продовжують демонтаж драмтеатру у Маріуполі – міськрада

16 березня 2022 року після чергового російського бомбардування в Маріуполі було знищено драмтеатр
Фото: EPA
Російські окупанти продовжують демонтаж будівлі зруйнованого драмтеатру в окупованому Маріуполі Донецької області. Про це повідомила пресслужба маріупольської міськради у Telegram 17 лютого.

"Російські окупанти продовжують демонтувати будівлю. Вони хочуть приховати сліди своїх злочинів. А щоб ніхто не міг побачити, що відбувається "за лаштунками", встановлено огорожу. Адже під завалами досі залишаються тіла десятків маріупольців, які загинули від російських бомб", – ідеться у повідомленні.

Пресслужба також опублікувала відео демонтажу.

Контекст:

16 березня 2022 року після чергового бомбардування у Маріуполі знищили драматичний театр, в якому переховувалися від обстрілів мирні жителі. Після бомбардування зруйнувалася центральна частина театру, а уламками завалило вхід у бомбосховище. Супутникові знімки американської компанії Maxar Technologies показали, що біля театру, на який окупанти скинули бомбу, були великі написи "Діти".

У розслідуванні Associated Press, яке опублікували 4 травня, ідеться, що внаслідок бомбардування театру загинуло приблизно 600 людей, які перебували всередині і поряд із будівлею.

20 травня Андрющенко повідомляв, що окупанти завершили розбирання завалів драмтеатру. "Тепер ми ніколи не дізнаємося, скільки насправді було вбито цивільних маріупольців російською бомбою", – заявив він.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International провела розслідування російської атаки по драмтеатру в Маріуполі і дійшла висновку, що це був воєнний злочин.