Окупанти продовжують примусову російську паспортизацію на захоплених територіях Херсонської області – Генштаб ЗСУ

Окупанти погрожують пенсіонерам залишити їх без виплат у разі відсутності російського паспорта, зазначили у Генштабі ЗСУ
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)
Російські окупанти змушують громадян України отримувати паспорти РФ на тимчасово захопленій території Херсонської області.

Про це 20 лютого у Facebook проінформував Генштаб ЗСУ.

"Противник продовжує примусову російську паспортизацію громадян України на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області, – ідеться у повідомленні. – Зокрема, російська окупаційна так звана влада у Скадовську та Каланчаку, погрожуючи конфіскацією особистого майна, змушує прискорити процес отримання російських паспортів і переоформлення бізнесу, рухомого і нерухомого майна за російським законодавством. У разі відсутності російського паспорта пенсіонерам погрожують залишити їх без пенсійних виплат".

Зазначають, що у місцевих жителів "виникла соціальна напруга та побоювання щодо втрати власного майна та бізнесу".

У листопаді 2022 року сили оборони України звільнили від російських окупантів правобережну частину Херсонської області разом з обласним центром.

Про те, що окупанти у тимчасово захопленому Скадовську Херсонської області вимагають від жителів оформляти паспорти РФ для отримання пенсій, у Генштабі ЗСУ повідомляли наприкінці грудня.

У лютому 2023 року українські військові розповіли, що російські окупанти намагаються провести паспортизацію жителів Залізного Порту Херсонської області.

Контекст:

Уперше президент РФ Володимир Путін спростив видавання російських паспортів жителям окупованих Росією Донецької і Луганської областей ще 2019 року.

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року РФ почала роздавати свої паспорти на нових окупованих територіях. Зокрема, Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів в окупованих районах Запорізької і Херсонської областей. 26 грудня він затвердив порядок подання заяв на отримання російського паспорта жителями захоплених територій України.

У МЗС України заявили, що РФ займається насильницькою асиміляцією українців, примусово нав'язуючи громадянство Росії.

5 січня 2023 року Генштаб ЗСУ зазначив, що на захоплених територіях окупанти прискорили видавання російських документів і продовжують примусову інтеграцію тимчасово окупованих територій у правове поле РФ.