Окупанти ставлять оборонні конструкції "зуби дракона" на сході та півдні України – британська розвідка

Окупанти готуються до посиленої оборони захоплених територій
Фото: EPA
Росія розпочала будівництво оборонних споруд навколо окупованого Маріуполя Донецької області. Для цієї мети на двох заводах виготовляють залізобетонні пірамідальні протитанкові конструкції, відомі як "зуби дракона", повідомляє міністерство оборони Великобританії у Twitter 8 листопада, посилаючись на дані розвідки.

Такі укріплення, імовірно, встановили між Маріуполем і селищем Микільське й від північного Маріуполя до села Старий Крим. Маріуполь є частиною російського "сухопутного мосту" із Росії до Криму, головною логістичною лінією зв'язку.

"Зуби дракона" також використовують у підготовці оборонних укріплень в окупованих Запорізькій і Херсонській областях, ідеться в повідомленні.

Росія зміцнює свої позиції в усіх районах окупації. 19 жовтня 2022 року власник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив про будівництво укріпленої "лінії Вагнера" оборони в окупованій Росією Луганській області.

Його активність свідчить про те, що Росія докладає значних зусиль для підготовки глибокоешелонованої оборони вздовж своєї нинішньої лінії фронту, що, імовірно, запобігатиме будь-якому швидкому просуванню України в разі прориву, зазначають у британській розвідці.

Контекст:

15 жовтня агентство ФАН опублікувало фото й відео, як ПВК "Вагнер" споруджує укріплення у Луганській області. Те, що таку лінію будують, підтвердили супутникові знімки Maxar Technologies, які 22 жовтня опублікував CNN. Укріплення складається з чотирьох рядів цементних пірамід, які, як сподіваються росіяни, не дадуть українським машинам і танкам просуватися на схід. За протитанковими укріпленнями розташована велика траншея, ідеться в матеріалі.

Про те, що триває будівництво "лінії Вагнера", також повідомляв голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Telegram.

27 жовтня засновник ПВК "Вагнер" заявив, що єдиний, хто "ефективно діє" під час вторгнення Росії в Україну, – це найманці, тому що вони пройшли вже "десятки воєн". І, на відміну від штатної армії, мають бойовий досвід.