Окупанти випустили ракети Х-22 по Кременчуку в річницю удару такою самою ракетою по ТРЦ у цьому місті – Ігнат

Iгнат нагадав, що рівно рік тому росіяни завдали удару ракетою Х-22 по ТРЦ "Амстор" у Кременчуці
Фото: mediacentr.org.ua
Російські окупанти випустили по Україні не менше як дві ракети Х-22 під час атаки 27 червня. Про це заявив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону, який транслював канал "Рада".

"У повітряному просторі РФ було помічено два літаки, і щонайменше дві ракети було зафіксовано під час атаки", – сказав Ігнат.

Він уточнив, що окупанти випустили ракети типу Х-22 з літаків Ту-22М3. Спікер наголосив, що російські окупанти вдарили ракетою Х-22 в напрямку Кременчука в річницю удару по місцевому ТЦ "Амстор", коли загинуло 19 людей.

"Рік тому така ж ракета у Кременчуці [у ТРЦ] влучила, куди сьогодні й полетіла. Власне рік по тому знову б'ють цією ж ракетою і знову в напрямку Кременчука", – зазначив Ігнат.

26 червня приблизно опівдні Повітряні сили України повідомляли про запуск по Україні ракет із російських бомбардувальників Ту-22М3. Після цього вибухи чули у Кременчуці й у Сумах. Невдовзі після вибухів у центральній частині Сум вимкнули електропостачання. Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що під Кременчуком ракета окупантів ударила по дачному кооперативу, за попередніми даними, жертв немає.

Контекст:

Окупанти завдали ракетного удару по торговельному центру у Кременчуці вдень 27 червня 2022 року. Унаслідок обстрілу спалахнула пожежа, було зруйновано конструкції будівлі.

За даними секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, окупанти випустили по Кременчуку дві крилаті ракети повітряного базування Х-22. За інформацією Повітряних сил ЗСУ, пуски вели з Курської області Росії. Одна з двох ракет окупантів поцілила по заводу дорожніх машин "Кредмаш".

28 червня президент України Володимир Зеленський заявив про цілеспрямовану ракетну атаку окупантів на ТЦ "Амстор" і показав відповідне відео з камер спостереження. До цього роспропаганда й міноборони РФ намагалися заперечувати пряме влучання російської ракети в цивільний об'єкт.

Зеленський під час виступу в Радбезі ООН 28 червня говорив, що після удару "десятки людей вважають зниклими безвісти". 1 липня у ДСНС України повідомляли про 19 загиблих і 66 постраждалих унаслідок удару окупантів по Кременчуку.