Окупанти за добу завдали по Україні 35 авіаударів. Костянтинівку атакували із С-300 – Генштаб ЗСУ

За добу окупанти обстріляли понад 50 українських населених пунктів, є руйнування
Фото: ДСНС України / Telegram

Російські окупанти 10 травня завдали ракетного удару з використанням зенітного ракетного комплексу С-300 по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 10 травня у Facebook.

Усього за добу росіяни завдали 35 авіаударів по території України і здійснили чотири обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ і населених пунктах Херсонської області.

"Постраждали мирні мешканці, зруйновано й пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру", – зазначають у зведенні.

За даними Генштабу, протягом доби противник здійснив мінометні й артилерійські обстріли понад 50 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької і Херсонської областей, зокрема обстріляв Бахмут, Часів Яр, Авдіївку, Вугледар Донецької області, Гуляйполе й Оріхів Запорізької області, місто Херсон.

"Імовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою", – наголосили в Генштабі.

Зі свого боку авіація сил оборони України завдала трьох ударів по районах зосередження особового складу й військової техніки російських окупантів за добу, а підрозділи ракетних військ і артилерії вразили один зенітний ракетний комплекс, два райони зосередження живої сили, один склад паливно-мастильних матеріалів, а також станцію радіоелектронної боротьби російських сил.

За даними Генштабу, у зв'язку з тим, що російські окупанти і далі зазнають великих втрат на полі бою, цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій переобладнують під медичні установи.

Луганську приміщення трьох місцевих лікарень повністю облаштовані окупантами під військові шпиталі з пораненими легкого та середнього ступеня тяжкості", – повідомляють у зведенні.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів з північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

Найінтенсивніші бої зараз точаться на Донбасі. За даними Генштабу станом на початок травня, противник і далі зосереджує основні зусилля на лиманському, бахмутському, авдіївському й мар'їнському напрямках. Тривають важкі бої за Бахмут і Мар'їнку в Донецькій області.