Опубліковано імена загиблих на Донбасі 12–13 вересня. Одного з них убили наступного дня після закінчення контракту

У вересні на Донбасі загинуло вже п'ятеро українських військовослужбовців
Фото: ЕРА (архів)
12 вересня внаслідок артобстрілу проросійських бойовиків на Донбасі в районі села Кримське загинув 34-річний Валентин Чепурний, повідомив у Facebook волонтер Сергій Середюк.

Середюк пише, що за день до загибелі – 11 вересня – у Чепурного закінчився контракт зі Збройними силами України.

Він уже вважався цивільною особою і 12 вересня приїхав попрощатися з товаришами по службі та забрати речі, уточнила "Новинарня".

У той момент розпочався артобстріл, Чепурний і ще троє військовослужбовців кинулися в укриття. Перші троє врятувалися, але дістали осколкові поранення, а Чепурний узяв на себе весь удар осколків міни 120 калібру, яка впала поряд, його не змогли врятувати.

Середюк уточнив, що цей військовослужбовець – уродженець Херсонської області.

13 вересня кульове поранення, не сумісне з життям, дістав житель Львівської області, старший солдат Дем'ян Данилів, поінформувала Львівська облрада.

Данилів був командиром механізованого відділення. Він загинув під час обстрілу в Новоайдарському районі Луганської області. 12 серпня Даниліву виповнилося 24 роки.

За підрахунками видання "ГОРДОН", Чепурний став четвертою бойовою втратою ЗСУ у вересні, а Данилів – п'ятою. 11 вересня загинули військовослужбовець 17-го окремого мотопіхотного батальйону Олексій Куленко і солдат 74-го окремого розвідувального батальйону Денис Герман, наступного дня окупанти вбили матроса Артура Голуба.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

За даними Організації Об'єднаних Націй, за час конфлікту загинуло майже 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. За рік дії перемир'я загинуло 45 українських військовослужбовців і 163 дістали поранення, повідомляли у ТКГ 27 липня.

10 вересня командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв повідомив, що тактична ситуація на Донбасі погіршилася.