Острівна держава Ніуе випустила колекційну монету "Воїн "Азовсталі". Її тираж уже розпродано

Іноземна компанія створила монету, використовуючи малюнок українського художника Максима Паленка
Фото: Mint XXI / Facebook
Острівна держава Ніуе, яка розташована в Тихому океані, випустила колекційну монету "Воїн "Азовсталі", тираж вже розпродано, судячи з даних Top World Coins

На монеті зображено воїна в обладунках, його шолом виконано ніби з рельєфу заводу, який став останнім оплотом українських захисників у Маріуполі. Монету номіналом $5 виготовила зі срібла польська компанія Mint ХХI. Її вага – 62,2 г, діаметр – 50 мм, усього випустили 333 такі монети. Країна випуску – Ніуе.

Про вихід монети видання AgAuNews, що спеціалізується на нумізматиці, повідомляло ще торік у жовтні, але в українському сегменті соцмереж на монету звернули увагу у січні 2022-го.

Як підкреслили в Mint XXI, монету створили на згадку про "подвиг захисників "Азовсталі", які мужньо і безстрашно протистояли всесвітньому злу".

Автор малюнка, який використали під час створення монети, – український художник, графік Максим Паленко. Про це він сам розповів у Facebook 9 січня.

На Ebay, Powercoin, Coinsandmore і Top World Coins вартість монети становить від $275 до $350, зараз на всіх цих майданчиках її продали. В описі монети на сайті Mint ХХI зазначали, що кошти від її продажу спрямують на підтримку України.

Як зазначає "АрміяInform", виробництво тематичних пам'ятних монет – один з найважливіших складників державного бюджету Ніуе. Щороку в країні виробляють сотні різновидів нумізматичної продукції із сюжетами, актуальними для інших держав. Монети, присвячені Україні, Ніуе випускала і раніше.