Переселенців в Україні хочуть звільнити від оплати за тимчасове житло і комунальні послуги в ньому

Сьогодні строк безоплатного проживання біженців обмежено шістьма місяцями
Фото: ЕРА
У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №7507, що пропонує звільнити внутрішньо переміщених осіб (ВПО) від оплати за проживання та комунальні послуги у місцях компактного поселення.

Чинний наразі закон "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" гарантує право на безоплатне тимчасове проживання в модульних містечках, гуртожитках, будинках відпочинку та готелях за умови оплати ЖКГ і протягом шести місяців після набуття статусу ВПО.

Це означає, що за пів року власники тимчасового житла мають право вимагати плату за проживання та комуналку.

"Внутрішньо переміщені особи зіткнулися з проблемною ситуацією, коли власники (балансоутримувачі) майна, у якому вони тимчасово проживають, на підставі закону обмежують термін їх безоплатного тимчасового проживання і вимагають плату за спожиті житлово-комунальні послуги", – зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Його автори нагадали, що незабаром буде шість місяців, як почалася війна і було створено місця компактного поселення, і тому виникнуть законні підстави вимагати у переселенців гроші.

Законопроєкт №7507 пропонує на період дії воєнного стану закріпити:

  • безоплатне тимчасове проживання ВПО у місцях їхнього компактного поселення;
  • безоплатне надання житлово-комунальних послуг у них;
  • скасувати обмеження щодо строку безоплатного тимчасового проживання ВПО у місцях їхнього компактного поселення.

Контекст:

За даними Організації Об'єднаних Націй, із 24 лютого, коли Росія напала на Україну, свої домівки покинуло 12,8 млн українців, із них 7,7 млн стали внутрішніми переселенцями.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомили, що станом на червень в Україні офіційно було зареєстровано 4 млн переселенців.