Перша друкована книжка в Україні, "Межигір'я" і "купа пов'язаного з РФ мотлоху". ВАКС конфіскував майно Януковича

У Януковича конфіскували 537 культурних цінностей
Фото: ЕРА
Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України проти колишнього президента України Віктора Януковича та наближених до нього осіб і конфіскував на користь держави майно експрезидента-втікача.

Про це йдеться у релізі, опублікованому на сайті ВАКС 14 грудня.

Суд застосував до Януковича та його наближених осіб закон про санкції і стягнув у дохід держави понад 31 млн 47 тис. грн та $84,94 тис., 537 історико-культурних і матеріальних цінностей, творів мистецтва (картини, антикварні меблі тощо), оцінна вартість яких становить понад €18 млн 778 тис.

Окрім того, конфіскувати вирішили:

  • Центр відпочинку та здоров'я і житловий будинок (площею 825,8 м&³2;) у селі Нові Петрівці під Києвом (ідеться про "Межигір'я" і будинок "Хонка", пише Центр протидії корупції);
  • кілька місць у підземному паркінгу;
  • квартиру;
  • будинок;
  • судно марки "Бриг";
  • 100% частки у статутному капіталі компаній "Танталіт" та "Будинок лісника".

Центр протидії корупції уточнює, що йдеться також про готельно-ресторанний комплекс у Сухолуччі, а квартира, яку вирішили конфіскувати, розташована на Оболонській набережній.

Окремо в ЦПК розповіли про культурні цінності – в активістів від списку, як вони заявили, "волосся дибки".

"У Яника конфіскували першу друковану книгу в Україні  – "Апостол" 1574 року – та купу рідкісних витворів мистецтва та історичних експонатів. Типу гармати XIX століття. Або ікони "Утоли мои печали". А ще скульптуру самого Януковича та панно з рельєфом Януковича (це як?). Окрім того, годинник із бюстом Марії Антуанетти, скульптуру "Оголений із птахом", відро для охолодження шампанського з ручками у вигляді голів кабанів. ВАКС також конфіскував купу пов'язаного з Росією мотлоху. Наприклад, пам'ятну медаль із зображенням патріарха Кирила. А ще карту "великої Росії". Нехай тепер сидить у Ростові і чекає на розвал "вєлікай расії, – додали у ЦПК.

У ВАКС наголосили, що рішення може бути оскаржено протягом п'яти днів.

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни й засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту та вчиненні умисних убивств на Майдані 2014-го.

За кілька днів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 2 березня 2022 року, "Українська правда", посилаючись на дані джерела в українській розвідці, повідомила, що Янукович перебуває в Мінську, оскільки Кремль має намір зробити його "президентом" України.

За інформацією "Схем" та ексначальника управлінь Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях генерал-майора запасу Олександра Петрулевича, РФ хотіла "легалізувати" Януковича в Україні за допомогою Окружного адміністративного суду Києва (13 грудня Рада ухвалила закон про ліквідацію ОАКС, а президент України Володимир Зеленський підписав його).