Під окупацією залишається 6% території Харківської області – Синєгубов

У Харківській області повністю деокупували 16 громад
Фото: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА / Telegram
Приблизно 6% території Харківської області залишаються під окупацією, тоді як до контрнаступу українських військових було окуповано 32% області. Про це 14 вересня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов проінформував президента України Володимира Зеленського під час його поїздки до Харківської області, повідомила пресслужба президента.

Синєгубов зазначив, що у Харківській області повністю деокупували 16 громад, ще сім громад деокупували частково.

За словами Синєгубова, у регіоні наразі відновлюють пошкоджені об'єкти інфраструктури, зокрема у звільнених населених пунктах. На деокупованих територіях відновлюють лінії електропостачання, мобільний зв'язок і роботу медичних установ.

13 вересня стало відомо, що Кабінет Міністрів України спрямував із резервного фонду держбюджету 400 млн грн на першочергові роботи на деокупованих територіях Харківської області.

Контекст:

Наприкінці серпня на початку вересня українські військові розпочали контрнаступ на півдні і сході країни.

12 вересня видання "Forbes Україна" підрахувало, що під час українського контрнаступу окупанти втратили техніки на $670 млн.

14 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що під час контрнаступу Збройних сил України у Харківській області деокупували приблизно 388 населених пунктів.

За даними Міноборони України станом на 14 вересня, починаючи з 6 вересня ЗСУ вдалося звільнити у Харківській області приблизно 8,5 тис. км&³2; території і орієнтовно 150 тис. українців.