"Підприємства стали символами воєнного опору України". Журналісти французького AFP побували на металургійних заводах України

Найбільшою проблемою для галузі залишається ракетна загроза й логістичні труднощі
Фото: metinvestholding.com

Французьке інформаційне агентство AFP побувало на "Запоріжсталі" групи "Метінвест" і заводі "АрселорМіттал" у Кривому Розі, журналісти описали роботу металургійної галузі України під час війни, повідомили 12 жовтня у пресслужбі "Метінвесту". 

"Від початку війни металургійна промисловість України, що розташована переважно у прифронтових регіонах, втрачала заводи, персонал, постачальників і доступ до надважливих експортних хабів. Такі втрати допомагають зрозуміти підрахунки Світового банку, за даними якого економіка України зазнала величезних збитків у розмірі $411 млрд за перший рік війни", – цитує "Метінвест" матеріал агентства.

AFP пише, що такі металургійні заводи, як "Запоріжсталь", є основними для економіки України й підтримання виробництва, і їхня робота, навіть на знижених потужностях, свідчить про стійкість галузі.

"Також ці підприємства стали символами воєнного опору України: батальйон "Азов" протистояв російським військам, обороняючись на металургійному комбінаті "Азовсталь", що належить "Метінвесту", під час облоги портового міста Маріуполь", – зазначили автори.

Найбільшою проблемою для галузі залишається ракетна загроза й логістичні труднощі: через блокаду чорноморських портів із боку держави-агресора Росії експорт продукції ускладнено. 

"Минулого місяця "Метінвесту" вдалося відправити вантаж на трьох суднах, які застрягли в чорноморських портах ще з початку війни, але, за словами [операційного директора "Метінвесту" Олександра] Мироненка, судновласники бояться відправляти більше суден. Він сказав, що покладає надії на альтернативний чорноморський маршрут, який тестує Україна", – зазначає AFP.

В "АрселорМітталі" підтвердили, що умови для перевезення вантажів надзвичайно складні, тому потрібні альтернативні логістичні схеми. Ця компанія експортувала 85% готової продукції переважно на Близький Схід і в Африку, а зараз більша частина йде до Європи.

"Обсяги виробництва на "АрселорМіттал Кривий Ріг" "незначні" проти довоєнного часу. Але сталь заводів буде потрібна потім – для повоєнної відбудови України", – зазначено в матеріалі.