Піонтковський: Москва зрозуміла, що військове підкорення України неможливе

Піонтковський: У Росії залишається лише один варіант – запхнути Лугандонію до України

Фото: svoboda.org

Легалізувавши бойовиків на Донбасі, Москва розраховує блокувати європейський вектор розвитку України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

Москва намагатиметься зробити ватажків "ДНР" і "ЛНР" частиною політичного поля України. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

"Москва зрозуміла, що військове підкорення України неможливе. Проект "Новоросія" російське населення України також не підтримало. Тому залишається лише запхнути Лугандонію до України, як ракову пухлину. І, звичайно, РФ спробує легалізувати керівництво бойовиків. Тобто зробити тих же ватажків "ДНР" і "ЛНР" Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького частиною політичного поля України. Цим Москва розраховує блокувати європейський вектор розвитку України", – зазначив політолог.

На його думку, для Росії важливе руйнування України політичним шляхом.

"Я не виключаю, що Захарченка та Плотницького можуть поміняти на інших людей, але своєї лінії Кремль дотримуватиметься і далі. Для них важливо зруйнувати Україну саме політичним шляхом. А це якраз і пов'язане зі впихуванням Лугандонії до країни. Усі заяви з боку російської сторони про можливе застосування авіації на Донбасі схожі на крики: "Тримайте мене, я божевільний". Це спроби змусити Захід натиснути на Київ, щоб він погодився з російською інтерпретацією Мінських угод", – підкреслив Піонтковський.

8 лютого російський військовий оглядач і аналітик Павло Фельгенгауер заявив, що Росія може застосувати авіацію проти України, щоб змусити українські Збройні сили відступити від окупованої Горлівки. Він зазначив, що Горлівка "якщо не зовсім оточена, то перебуває в лещатах". І якщо ЗСУ не відступлять, може відбутися серйозне загострення з прямим утручанням Росії.

Ситуація на сході України різко загострилася 29 січня, коли бойовики почали обстрілювати Авдіївку (Донецька область). 31 січня українська розвідка повідомляла, що бойовики зазнають серйозних утрат у зв'язку із загостренням у районі Авдіївки. Лікарні Донецька переповнені бойовиками, прийом цивільних осіб обмежений.

Збройний конфлікт на сході України почався в квітні 2014 року. Бойові дії ведуться між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.