Після рішення Франції щодо танків в уряді ФРН заявили, що й далі підтримуватимуть Україну. Допомогу адаптують "до потреб на полі бою"

Габек сказав, що допомогу Німеччини адаптують до потреб України на полі бою
Фото: ЕРА

Німеччина й далі надаватиме Україні оборонну допомогу. Про це міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек заявив 5 січня на конференції в Осло, повідомляє RND.

Габек, згадавши рішення Франції надати Україні колісні танки, сказав, що Німеччина "завжди адаптуватиме свої постачання до потреб на полі бою".

За інформацією RND в урядових колах, Німеччина веде консультації із Францією та США щодо подальших постачань озброєння Україні.

Контекст:

Про рішення Франції передати Україні колісні танки стало відомо 4 січня за підсумками телефонної розмови президента України Володимира Зеленського із президентом Франції Еммануелем Макроном. Це буде перше постачання танків західного виробництва до Збройних сил України. Про надання танків оголосили напередодні восьмого засідання контактної групи щодо надання Україні оборонної допомоги "Рамштайн".

Того ж дня президент США Джо Байден повідомив, що США обговорюють постачання БМП М2 Bradley для України.

Обговорення питання постачання Україні західних танків вели протягом місяців, проте до заяви Франції про рішення надати їх країні не повідомляли. Німеччина, яка постачає Україні низку іншого озброєння, відмовлялася давати танки Leopard, але, як казав посол України в Берліні Олексій Макеєв, "надія є".