"Планувала переїхати до Криму, але одержувати українську пенсію судді". ДБР повідомило про підозру голову районного суду

На момент документування злочину фігурантка була на посаді голови районного суду
Фото: Служба безпеки України / Telegram
ДБР за матеріалами СБУ повідомило суддю Звенигородського райсуду Черкаської області про підозру в тому, що вона заперечувала збройну агресію Росії й виправдовувала воєнні злочини РФ. Про це 5 липня повідомили пресцентри СБУ і ДБР.

"У розпорядженні СБУ є записи розмов, де суддя не приховує свою проросійську позицію й постійно повторює наративи Кремля про війну в Україні. Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму й Мелітополя і вихваляла запровадження там російського законодавства", – ідеться в повідомленні.

Крім того, за даними СБУ, суддя виправдовувала воєнні злочини РФ проти цивільних – зокрема, ракетний удар росіян по багатоповерхівці у Дніпрі в січні цього року вона оцінила як "супутні втрати під час війни".

На момент документування злочину фігурантка була на посаді голови районного суду, зазначили в СБУ.

За даними слідства, раніше жінка була суддею Якимівського райсуду в Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території в червні 2022 року її скерували в Черкаську область, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду.

"Згодом фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з українського бюджету", – інформує СБУ.

Під час обшуків у судді вилучили іноземну валюту, зокрема російські рублі, мобільні телефони й комп'ютерну техніку.

Її повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою). Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Імені судді відомства не наводять.

"Українська правда" повідомила з посиланням на джерела у правоохоронних органах, що підозрювана – Світлана Федорець.

20 червня 2023 року головою Звенигородського районного суду Черкаської області було обрано Дар'ю Сакун, повідомляли на порталі судової влади України. Видання "Закон і Бізнес" зазначало, що її обрали повторно.