"Плідна розмова". Зеленський зідзвонився з Рютте, подякувавши Нідерландам за Patriot і Leopard

Зеленський заявив, що Україна та Нідерланди продовжують роботу над притягненням до відповідальності країни-окупанта Росії
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський повідомив 20 квітня у Twitter про телефонну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

"Провів плідну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів. Обговорили ситуацію на фронті. Подякував за передану систему Patriot і спільне з Данією рішення надати 14 [танків] Leopard 2. А також за виділення €274 млн із пакету підтримки України на €2,5 млрд. Працюємо далі [спільно] з Нідерландами над притягненням агресора до відповідальності", – підкреслив Зеленський.

Попередня розмова Зеленського і Рютте відбулася 20 березня. За її підсумками, глава держави анонсував посилення обороноздатності України.

19 квітня перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк підтвердив прибуття в Україну систем ППО Patriot від США, Нідерландів та Німеччини.

20 квітня стало відомо, що Данія і Нідерланди оплатили для України модернізацію ще 14 танків Leopard 2. Про це данський міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен і в.о. міністра оборони Нідерландів Трольс Лунд Пульсен заявили на спільному брифінгу. За словами Льокке, ця техніка – доповнення до 100 танків Leopard 1, про передавання яких Данія вже оголошувала.

Контекст:

Нідерланди від початку війни надають Україні військову допомогу, зокрема САУ, системи ППО, танки. Усього Нідерланди передали Україні допомоги на суму понад €1,2 млрд, проінформували у міноборони країни 14 березня.