По всій лінії зіткнення на півдні України тривають бої, українська авіація упродовж доби завдала дев'ятьох ударів – ОК "Південь"

ЗСУ на півдні протягом доби вдарили по складу боєприпасів, Каховському мосту і п'яти понтонних переправах
Фото: Костянтин та Влада Ліберови / Defense of Ukraine / Twitter
Ситуація в південнобузькій операційній зоні залишається складною, але контрольованою Збройними силами України. Про це йдеться у зведенні оперативного командування ЗСУ "Південь" за підсумками 15 вересня.

"По всій лінії зіткнення тривають бої. Але пріоритетними залишаються тактика контрбатарейної боротьби, ракетно-артилерійські та авіаційні удари як по позиціях на лінії зіткнення, так і по тилових районах", – ідеться у зведенні.

У командуванні наголосили, що ворог використовує безпілотники для повітряної розвідки позицій ЗСУ, об'єктів критичної та стратегічної інфраструктури, логістичних і транспортних вузлів, а також для ураження.

Протягом бойового дня ворог завдав трьох авіаційних ударів по позиціях українських військ і чотирьох ракетних – по мирних населених пунктах.

Водночас українська авіація завдала дев'ятьох ударів, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 330 вогневих завдань по районах зосередження живої сили, озброєння і техніки, по складу боєприпасів у Бериславському районі Херсонської області, по Каховському мосту, по п'яти понтонних переправах біля Дар'ївки.

"Достеменно відомо, що вороже військо зменшено на 71 рашиста, 27 одиниць озброєння і техніки, серед яких п’ять танків, 14 одиниць іншої автобронетехніки, реактивна система залпового вогню "Град", самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С", самохідна артустановка "Гвоздика", зенітна самохідна установка "Шилка", дві гаубиці "Мста-Б", два 120-мм міномети", – ідеться в повідомленні.

У командуванні додали, що корабельне угруповання ворожого флоту загальною кількістю 13 одиниць продовжує маневри вздовж кримського узбережжя. Окупанти тримають напоготові три надводні й один підводний ракетоносій, на бортах яких 28 "Калібрів".

"Потерпаючи від відвертих поразок, втрачаючи вигідне положення на лінії зіткнення, ворог застосовує засоби й тактику морально-психологічного тиску на цивільне населення, атакує критичну інфраструктуру. Ці ризики варто усвідомлювати й бути до них готовими морально і матеріально – мати елементарні запаси, резервні джерела", – порадили в командуванні.

Контекст:

Російські окупанти зайшли на територію Херсонської області 24 лютого з тимчасово окупованого Кримського півострова.

Наприкінці серпня – на початку вересня ЗСУ розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. До вечора 12 вересня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про деокупацію майже 6 тис. км&³2; території України.

9 вересня глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США бачать успіхи України під Херсоном.

Українські військові звільнили 13 населених пунктів і посунули лінію фронту на півдні, повідомило 12 вересня оперативне командування "Південь".