Почався шостий "Рамштайн". Резніков уже зустрівся з главою Пентагону і заявив про оптимізм

Міністри оборони США та України зустрілися перед засіданням групи
Фото: ЕРА
12 жовтня у Брюсселі розпочалася шоста зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні у форматі "Рамштайн". Про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Twitter.

"Пункт номер один у сьогоднішньому порядку денному – посилення протиповітряної оборони України. Відчуваю оптимізм", – зазначив він. За словами Резнікова, на полях саміту у нього заплановано низку важливих двосторонніх зустрічей.

Ще до початку роботи групи глава українського оборонного відомства зустрівся із міністром оборони США Ллойдом Остіном. Про це Остін повідомив у Twitter, опублікувавши відео зустрічі з Резніковим.

"Перш ніж перейти до нашого порядку денного, я був дуже радий зустрітися з моїм добрим другом та українським колегою, міністром Олексієм Резніковим", – написав він. Остін наголосив, що збори, у яких бере участь приблизно 50 країн, є доказом того, що світ об'єднаний у підтримці України.

Також Резніков зустрівся у Брюсселі з главою міністерства оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен.

"Вдячний Нідерландам за непохитну відданість нашій перемозі. Вдячний за захист українського енергетичного сектору і неба України як частини ширшого європейського простору безпеки. Тому що безпілотники диктаторів, якщо їх не зупинити, можуть літати далеко", – написав він за підсумками зустрічі.

Контекст:

Формат "Рамштайн" заснували цієї весни – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн відбулася перша зустріч консультативної групи для надання допомоги Україні. Резніков тоді передав західним партнерам список озброєння, необхідного Києву для перемоги у війні, а після зустрічі заявив, що завдяки "Рамштайну" відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо надання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

Усього вже відбулося п'ять таких засідань, попереднє –  8 вересня.

Міністр оборони США Ллойд Остін, який займається роботою групи "Рамштайн", повідомив 20 липня, що озброєння Україні надає уже 30 країн, всього до формату долучилося 50 держав.

13 жовтня у Бюрселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони.