Подоляк назвав слова Меркель про неможливість міцного миру без Росії "чистим лицемірством"

Подоляк звернув увагу Меркель на те, що Росія є країною-агресором, а не гарантом миру
Фото: president.gov.ua
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 7 жовтня у Twitter відреагував на заяву ексканцлерки ФРН Ангели Меркель про нібито неможливість досягнення міцного миру в Європі без залучення Росії.

"Чисте лицемірство. Росія вторгається в Україну, знищує міста, влаштовує масові страти, загрожує світу ЗМУ (зброєю масового ураження. – "ГОРДОН"), якщо той не дозволить геноцид та анексію. Здавалося б, усе зрозуміло. Але знову виходить пані Меркель і каже: "Без Росії не буде міцного миру". Як це зупинити?" – написав Подоляк.

Раніше Меркель, виступаючи на 77-річчі видання в Мюнхені, ще раз наголосила, що міцного миру в Європі може бути досягнуто лише за участі Росії.

"Поки що нам не вдалося цього зробити, холодна війна насправді ще не закінчилася", – сказала ексканцлерка.

28 вересня Меркель вже озвучувала позицію про те, що Німеччині в майбутньому потрібно буде налагодити відносини з Москвою. На відкритті Фонду федерального канцлера Гельмута Коля вона заявила, що це "не ознака слабкості, а ознака політичної мудрості, яка допомагає залишити простір для маневру або, що не менш важливо, розробити новий план".

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (ідеться про незаконно анексовані території України. – "ГОРДОН") усіма наявними в нас силами й засобами".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент України зазначив, що "не можна заглянути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару можуть завдати, є.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією президента США Джо Байдена і владою Росії триває переписка, під час якої російську сторону попередили про наслідки в разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News підтвердив, що США попередили РФ про ймовірні "жахливі наслідки" в разі застосування країною-агресором ядерної зброї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю німецькій газеті NOZ, яке вийшло 28 вересня, також застеріг Путіна від застосування ядерної зброї.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов вважає, що в найближчій перспективі Росія не завдасть ядерного удару по Україні.

Зеленський 6 жовтня висловив думку, що Путін "не зможе зберегти життя", якщо вирішить застосувати ядерну зброю.