Подоляк: Вкидами про "чорний ринок зброї" РФ прагне заблокувати підтримку України. Але за пів року – жодного доказу

Подоляк: Це війна у прямому ефірі, де всі бачать, що є тотальний облік та ретельний контроль
Фото: president.gov.ua
Росія поширює вкиди про нібито контрабанду зброї, яку надають міжнародні партнери, щоб заблокувати підтримку України. Про це заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у Twitter 7 серпня.

"Пропаганда завжди експлуатує страх. Вкидами про "чорний ринок зброї" Росія прагне дискредитувати Україну в очах західних суспільств. Як наслідок – заблокувати підтримку. Але за пів року – жодного доказу. Це війна у прямому ефірі, де всі бачать, що є тотальний облік і ретельний контроль", – написав він.

Контекст:

11 липня єврокомісарка із внутрішніх справ Ільва Йоганссон висловлювала побоювання, що мафія та різні злочинні угруповання дістають доступ до зброї з України, як це було під час воєнного конфлікту в Югославії.

22 липня Європол заявив про довіру українській стороні у її діях щодо недопущення контрабанди зброї до Європейського союзу.

13 липня координатор Ради з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що в Україні поділяють стурбованість щодо підзвітності та нагляду і працюють над цим питанням спільно з американською адміністрацією. "Але ми маємо пам'ятати: щойно озброєння опиняється в руках Збройних сил України – це власність України. Окрім цього, ми не диктуємо, як вони мають використовувати кожну одиницю зброї на полі бою", сказав Кірбі.

14 липня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розмовляв із головою Об'єднаного комітету начальників штабів армії США Марком Міллі і запевнив його, що ЗСУ не допустять потрапляння західної зброї до російських окупантів.

Міністр оборони України Олексій Резніков заперечив 15 липня в інтерв'ю Financial Times можливість того, що Україна може стати джерелом контрабанди зброї. Водночас контроль за озброєнням, яке постачають союзники, планують посилити, запевнив він.

19 липня Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань моніторингу отримання та використання озброєння, наданого Україні міжнародними партнерами під час воєнного стану. До складу ТСК увійшло 15 народних депутатів з усіх фракцій та груп парламенту. Попередньо, строк роботи комісії становитиме один рік. За пів року від дня створення ТСК зобов'язується надати звіт про виконану роботу.