"Погрожував українським військовим розстрілом". На Донбасі будуть судити "командира" роти батальйону "Восток"

Обвинувальний акт передали до суду
Фото: don.gp.gov.ua
"Командира" однієї з рот батальйону "Восток" незаконних збройних формувань РФ, який погрожував українським військовослужбовцям, судитимуть. Про це повідомила пресслужба Донецької обласної прокуратури 18 жовтня.

"З весни 2014 року 37-річний мешканець Покровського району, перебуваючи на так званій посаді командира однієї з рот батальйону "Восток" НЗФ РФ, бере активну участь у здійсненні збройного опору військовослужбовцям Збройних сил України в районі населених пунктів Донецьк, Пантелеймонівка і Бетманове Ясинуватського району. Зокрема, в січні 2015 року обвинувачуваний, порушуючи закони і звичаї війни, не надав медичну допомогу пораненим військовослужбовцям ЗСУ, які потрапили в полон НЗФ у районі села Бетманове Ясинуватського району. Крім того, бойовик принижував і ображав військовополонених, погрожував їм розстрілом, змушував роздягатися і ставати на коліна, залишаючи їх у такому положенні на морозі", – ідеться в повідомленні.

У Красноармійський міськрайонний суд Донецької області скеровано обвинувальний акт за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в непередбачених законом збройних формуваннях, терористичній організації і порушенні законів і звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Обвинуваченому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, з них 4 тис. – цивільні особи.