Політолог Яхно: Не виключено, що підрив машини СММ ОБСЄ на окупованій частині Донбасу мав на меті залякування

Яхно: Росія та підтримувані нею бойовики всіляко перешкоджають поліцейській місії
Фото: Василь Мамелін / Facebook

Розширення місії ОБСЄ на окупованому Донбасі змусить Росію припинити працювати на розпалювання війни, тому бойовики опираються роботі спостерігачів СММ, вважає політолог Олеся Яхно.

Підрив автомобіля спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ могли організувати сили, не зацікавлені в розширенні поліцейської місії ОБСЄ в окремих районах Донецької та Луганської областей, вважає український політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно. Про це вона написала у Facebook.

"Не виключено, що підрив машини СММ ОБСЄ на окупованій частині Донбасу мав на меті залякування з боку тих, хто проти розширення місії / введення поліцейської місії в ОРДЛО. Усі, зокрема Росія, прекрасно розуміють, що введення поліцейської місії / розширеної спостережної місії (як стандартна практика врегулювання конфліктів) на окупований Донбас – це питання часу. І щойно така місія буде введена (а на сьогодні СММ ОБСЄ навіть не має доступу на всю територію ОРДЛО) – постачання озброєнь, а отже, робота на війну, одразу припиняться – інакше Росії доведеться легалізувати свою військову присутність на Донбасі", – розповіла вона.

Яхно зазначила, що спостерігачі ОБСЄ можуть обмежити можливості для військового шантажу з боку РФ.

"Тому Росія й підтримувані нею бойовики всіляко перешкоджають поліцейській місії / розширеній місії СММ ОБСЄ в ОРДЛО під найрізноманітнішими приводами. Наявність такої місії стане реальним кроком до демілітаризації регіону, а отже – й до втрати сенсу військового шантажу РФ", – підсумувала політолог.

23 квітня українська сторона Спільного центру з контролю та координації повідомила, що в Луганській області підірвалася машина патруля СММ ОБСЄ. Унаслідок вибуху загинув один співробітник місії, ще двоє були поранені.

У "ДНР" заявили, що автомобіль ОБСЄ, який підірвався на міні, відхилився від "основного маршруту".

Тіло загиблого бойовики вже передали українській стороні.

Держдепартамент США закликав Росію чинити тиск на бойовиків, щоб ОБСЄ змогла провести повноцінне розслідування загибелі американського громадянина.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про обстановку в країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ.