Польська база ремонту й обслуговування танків Leopard 2, які передали Україні, запрацює вже у травні – міністр оборони

Усі призначені Україні західні танки Leopard обслуговуватимуть і ремонтуватимуть у Bumar-Labędy
Фото: gov.pl
Сервісний центр із ремонту українських танків Leopard 2 розпочне роботу в місті Гливиці у Польщі протягом місяця. Про це міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив під час візиту на оборонне підприємство Bumar-Labędy, повідомляє 26 квітня польське міністерство оборони.

За словами Блащака, цей строк обговорили під час підписання договору між Польщею, Німеччиною та Україною на зустрічі контактної групи в Рамштайні 21 квітня.

"В Україну прибули або скоро прибудуть два дивізіони танків Leopard 2. Усі ці танки обслуговуватимуть і ремонтуватимуть тут, у Bumar-Labędy", – сказав він.

Одним із головних аргументів на користь створення сервісного центру в Гливицях був досвід бригади, яка працює на заводі, зазначив Блащак. Крім того, Польща є логістичним центром військової допомоги Україні, і це також має велике значення.

Міністр оборони додав, що оборонним потужностям у Гливицях найближчим часом надійде держзамовлення на виробництво 155-мм самохідних артилерійських установок Krab. Завод вироблятиме їх і для польської, і для української армій.

Про те, що міністри оборони України, Польщі та ФРН – Олексій Резніков, Блащак і Борис Пісторіус – 21 квітня на полях "Рамштайну" підписали протокол про наміри щодо створення в Польщі центру технічного обслуговування і сервісу українських танків Leopard 2, раніше повідомляв глава українського Міноборони.

Контекст:

Західні партнери погодилися надати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії. За інформацією Остіна, дев'ять країн передадуть Україні понад 150 танків Leopard різних модифікацій. Частина з них уже прибула в Україну. Зокрема, танки Україні передали Німеччина і Польща.

Крім Leopard, Україна отримала танки Challenger 2 від Великобританії. Також заплановано постачання 31 танка Abrams від США.