Порошенко розповів про три сценарії розвитку подій в Україні й назвав, який із них найбажаніший для Путіна

Порошенко: Якщо двері в НАТО відкриті, дайте нам зайти
Фото: Петро Порошенко / Facebook

На сьогодні є три сценарії подальшого розвитку подій в Україні. Про це п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявив 26 травня під час Київського безпекового форуму, організованого фондом експрем'єра України Арсенія Яценюка Open Ukraine. Трансляцію форуму вели в YouTube.

"Як виграти війну і не програти мир? Є три сценарії розвитку подій. Перший – це членство України в ЄС і НАТО. Він означає – демократія, реформи, інвестиції, повоєнна відбудова України", – сказав експрезидент, наголосивши, що цей варіант найбажаніший для українського народу.

Другий сценарій, за словами Порошенка, передбачає надання Україні гарантій безпеки.

"Щоб ви там не робили, це буде ксерокопія Будапештського меморандуму. І результатом буде проєкт, який називається умовно "Ізраїль". Ізраїль також має гарантії безпеки. І в кращому випадку вони передбачатимуть постачання Україні зброї", – пояснив Порошенко, додавши, що для України цей сценарій означатиме, що війна ніколи не закінчиться.

Третій сценарій, на думку Порошенка, найбажаніший для президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

"Це сценарій, про який мріє Росія. Він називається "Афганістан". У таких умовах в Україні буде сформована диктатура, Україна не є членом НАТО, нам не дають безпекових гарантій і не дають зброї", – зазначив Порошенко.

Він наголосив, що вкрай важливими для України будуть результати саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться в липні.

"Я буду розчарований, якщо з Вільнюського саміту українська делегація привезе ксерокопію Бухарестського саміту 2008 року. Якщо двері [в НАТО] відкриті, дайте нам зайти. Якщо ви не даєте заходити – отже, двері не відкриті", – резюмував експрезидент.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ в Альянс зафіксовано в Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначено, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Зеленський вважає, що Україна "має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу". "Зрозуміло, що ми не можемо вступити в НАТО, поки триває війна. Але усунути безпекову невизначеність можна і треба зараз – це політичне рішення", – наголосив президент України 4 травня 2023 року.