Порошенко: Сучасна Росія, як правонаступниця Радянського Союзу, не змогла і не встигла стати миролюбною нацією

Порошенко: І сьогодні зі знятими погонами, із замальованими фарбою бортовими номерами танків і бронетранспортерів російські військові таємно, під покривом ночі, перетинають кордон України
Фото: president.gov.ua

Бути українським військовим – це почесний обов'язок, а бути російським – значить виконувати накази держави, яка не цінує життя своїх воїнів, заявив президент України Петро Порошенко.

Росія не стала миролюбною нацією після розпаду СРСР, російські військові "заливають українську землю кров'ю", сказав президент України Петро Порошенко під час відкриття фотовиставки "Четверте покоління" в Національному музеї історії України у Другій світовій війні, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Сучасна Росія, як правонаступниця Радянського Союзу, не змогла і не встигла стати миролюбною нацією. Згадаймо молдавське Придністров'я, грузинські Абхазію та Південну Осетію, українські Крим та Донбас. І Сирія їм не дає спати спокійно. Уявіть собі, що все це тільки за 25 років існування Російської Федерації. А перед тим були Афганістан у 1979-му, Чехословаччина і Прага в 1968-му, Будапешт і Угорщина у 1956-му", – зазначив він.

Президент додав, що сьогодні "зі знятими погонами, із замальованими фарбою бортовими номерами танків і бронетранспортерів російські військові таємно, під покривом ночі, перетинають кордон України, щоб без імен, без документів, без мундира випалювати землю і заливати українську землю кров'ю".

Порошенко наголосив, що зараз бути українським військовим – це почесний обов'язок, а бути російським – "значить виконувати накази держави, яка не цінує життя своїх воїнів і без жодного докору сумління зрікається своїх загиблих і поранених солдатів".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.