Портников про лист Януковича з проханням увести війська: Це прямий доказ його зради. І пряме підтвердження російської агресії

Портников: Після смерті Чуркіна представникам російського МЗС куди простіше створювати альтернативну реальність
Фото: Vitaly Portnikov / Facebook

Журналіст Віталій Портников уважає, що спікер міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова має "непросте завдання", оскільки вона не може спростувати факт існування листа від президента-втікача Віктора Януковича, який просив увести в Україну війська.

Російська влада стверджує, що не отримувала листів від екс-президента України Віктора Януковича з проханням увести в Україну війська, через те, що цей лист – доказ державної зради Януковича і факт російської агресії в Україні. Таку думку висловив журналіст Віталій Портников у колонці для "Радіо Свобода".

Він зазначив, що спікер Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова "має непросте завдання": спростувати факт написання Януковичем листа вона не може, оскільки документ демонстрував на засіданні Ради Безпеки ООН колишній постпред РФ при ООН Віталій Чуркін.

"Про наявність такого документа згадував сам Янукович. Копію листа передали українській Генеральній прокуратурі з апарату генерального секретаря ООН. Чи можна сказати, що листа не було, якщо він був? Одначе якщо ти – російський пропагандист, тобі можна все", – пише Портников.

Журналіст додав, що Захарова на своїй сторінці у Facebook написала, що це був не лист, а заява.

"Чим відрізняється лист від заяви? А тим, що Янукович просто "заявив" про необхідність введення військ. Тобто він нікого ні про що не просив, ні до кого не звертався. Цей лист – просто крик відчаю. Він не реєструвався в російському парламенті, ні в адміністрації російського президента, ніде", – зазначив Портников.

"Те, що після його появи Рада Федерації Федеральних зборів Росії ухвалила рішення дозволити президенту Путіну ввести в Україну війська, – мабуть, просто збіг. Тому що ні Путін, ні сенатори листа Януковича не бачили. І не могли читати, тому що це не лист, а заява. І Янукович його, як пояснює Захарова, написав і нікому не показував", – додав журналіст.

Портников додав, що на запитання, як лист потрапив до Чуркіна і чому він демонстрував його на засіданні Радбезу ООН, краще за всіх міг би відповісти сам Чуркін.

"Але після його смерті представникам російського МЗС куди простіше створювати альтернативну реальність", – продовжив журналіст.

Чуркін, за словами Захарової, зачитав листа на засіданні Радбезу ООН як "показову інформацію", яка не стосується порядку денного.

"Шкода тільки, що сам Чуркін 3 березня 2014 не повідомив своїх колег із Ради безпеки ООН, що лист Януковича жодного стосунку до порядку денного не має. А навпаки, наполягав, що продемонстрований ним документ підтверджує легітимність дій Російської Федерації на території України. Про те, що в листі, в якому Янукович звертається з проханням ввести війська на територію України, "насправді" такого прохання нема, Чуркін теж нічого не казав. Як і про те, що про листа Януковича нічого не знають ні в адміністрації президента Росії, ні в російському парламенті", – додав журналіст.

За словами Портникова, Захарова "знає, що бреше". Він вважає, що це пов'язано з рішенням судити Януковича в Україні.

"У Москві чудово розуміють, що лист Януковича, копія якого отримана від російського представника в ООН і передана до Києва міжнародними інститутами, – прямий доказ його зради. І пряме підтвердження російської агресії. І це не можна спростувати, тому що Росія сама показала цей документ. Показала те, що на березень 2014 повалення української влади і повернення до Києва "легітимного президента" Януковича на російських багнетах було для Кремля питанням кількох тижнів", – пише Портников.

17 березня Захарова заявила, що Янукович не надсилав лист до Москви – він зробив заяву, яку в Раді Безпеки ООН процитував Чуркін.

10 березня генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що отримав відповідь від Генпрокуратури РФ, яка стверджує, що адміністрація президента РФ і Рада Федерації РФ не отримували листів від Януковича з проханням ввести війська на територію України. Про існування цього листа заявляв сам Янукович, його також згадували представник РФ у Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін і президент РФ Володимир Путін.

18 січня Луценко повідомляв, що Головна військова прокуратура отримала від ООН фотокопії заяви Януковича з проханням увести в Україну війська РФ.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що адміністрація президента РФ 2014 року не отримувала від екс-президента України Віктора Януковича листа з проханням ввести війська в Україну. Пєсков відмовився коментувати той факт, що на засіданні Радбезу ООН Чуркін заявляв про наявність такого листа. Пєсков заявив, що "цього не знає".

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого оголосили нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович залишив Україну, нині із сім'єю проживає в Росії.

В Україні проти Януковича відкрили кілька кримінальних проваджень. Його звинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу. До екс-президента застосовується процедура заочного засудження.

Під час відеодопиту 28 листопада 2016 року у Святошинському районному суді Києва Луценко повідомив Януковича про підозру в держзраді. Письмову підозру вручили адвокату екс-президента. Захист уважає, що це зробили неправомірно.