Посли ЄС знову не досягли домовленості щодо закупівлі боєприпасів для України – ЗМІ

У ЄС поки що не домовилися про спільні закупівлі боєприпасів для України
Фото: EPA
Послам Євросоюзу 26 квітня не вдалося досягти домовленості про спільні закупівлі боєприпасів для України й невідомо, чи досягнуть її у п'ятницю, 28 квітня. Про це з посиланням на джерела повідомила польська радіостанція RMF FM.

ЗМІ нагадав, що ЄС домовився доправити Україні 1 млн боєприпасів до кінця року, але постачання відбувається повільно – доправили менше ніж 40 тис.

Джерело розповіло про зростання напруги й роздратування серед країн – членів ЄС через поведінку Франції, яка наполягає, що боєприпаси для України потрібно виробляти в межах Євросоюзу, і блокує закупівлі.

"Європейську військову промисловість не можна визначати в такий спосіб. Навіть якщо виробництво розташоване у країні ЄС і порох для боєприпасів надходить із Південної Кореї, Франція не хоче погоджуватися", – сказав дипломат.

Один із дипломатів заявив: "Хтось думає, що поспішати нікуди. Поки Україна спливає кров'ю".

Контекст:

20 березня 17 держав – членів ЄС і Норвегія домовилися про спільні закупівлі боєприпасів. Серед країн ЄС його підписали Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина та Швеція. 22 березня до угоди ЄС про спільне придбання боєприпасів приєдналася Іспанія, 23-го – Польща, 20 квітня – Словенія.

23 березня лідери ЄС схвалили угоду, мета якої – доправити Україні 1 млн артилерійських снарядів протягом найближчих 12 місяців. Спочатку виділять €1 млрд на те, щоб країни ЄС якнайшвидше передали Україні боєприпаси, які в них є. Потім держави проведуть спільну закупівлю ще на €1 млрд.

13 квітня Рада Євросоюзу затвердила виділення €1 млрд для підтримки Збройних сил України. Рішення реалізовує першу частину угоди від 20 березня про боєприпаси для України.

20 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв про "розчарування" через нездатність ЄС реалізувати рішення щодо спільних закупівель боєприпасів для України.

Видання Politico пояснювало, що головний предмет розбіжностей у переговорах щодо закупівлі боєприпасів полягає в тому, наскільки обмежити фінансування виробникам із ЄС і чи треба додавати у план компанії таких країн, як США й Великобританія.

Франція очолює зусилля щодо збереження грошей усередині блоку, тоді як інші країни, включно із Польщею, побоюються, що європейська оборонна промисловість може виявитися не в змозі доправити Україні 1 млн снарядів протягом обіцяних 12 місяців.

21 квітня глава європейської дипломатії Жозеп Боррель у розмові з Кулебою поінформував, що ЄС надав понад 60% першого траншу на боєприпаси для України. Глава МЗС України закликав якнайшвидше надати другий транш у розмірі €1 млрд на спільні закупівлі "заради гарантування безпеки в Європі".