Посол України у ФРН закликав уряд Шольца забезпечити "холодний душ" Росії, яка готується до війни

Україна покладає великі надії на новий федеральний уряд Шольца, наголосив Мельник
Фото: EPA
Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав нового канцлера Німеччини Олафа Шольца забезпечити РФ "холодний душ" через її плани щодо вторгнення в Україну. Про це Мельник сказав у коментарі Berliner Zeitung, опублікованому 8 грудня.

Мельник зазначив, що Україна покладає великі надії на новий федеральний уряд і сподівається на "потужний голос із Берліна, здатний забезпечити "холодний душ" Москві, яка "готується до війни".

За словами посла, Україна очікує на "сильну дипломатичну ініціативу" від Шольца не лише "для запобігання новій загрозі війни в Європі, але й для припинення окупації Криму та Донбасу, яка триває із 2014 року".

Мельник закликав главу уряду ФРН скликати в Берліні нормандський саміт із урегулювання ситуації на Донбасі протягом наступних кількох тижнів, щоб повернути президента РФ Володимира Путіна за стіл перемовин.

Водночас Київ закликає новий уряд Німеччини опублікувати "каталог жорстких і болючих каральних заходів" проти Росії, включно з газогоном "Північний потік – 2", якщо Путін, незважаючи на всі попередження, наважиться на війну РФ проти України, наголосив Мельник.

9 грудня у Бундестазі ФРН провели екстрені слухання щодо нарощування військ РФ біля кордону України. У парламенті Німеччини пригрозили Росії "надпотужними" новими санкціями у разі вторгнення в Україну, зазначив Мельник.

Контекст:

Із кінця жовтня західні ЗМІ пишуть про те, що Росія відновила нарощування чисельності своїх військ поблизу кордону з Україною, і це викликає занепокоєння у високопосадовців у США та Євросоюзі.

18 листопада начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія веде масштабну спецоперацію проти України щодо дестабілізації ситуації як усередині країни, так і за її межами. Скупчення військ РФ біля кордону України "триватиме й вийде на пік приблизно наприкінці січня", підкреслив він.

За оцінкою української розвідки, поблизу українсько-російського кордону та на окупованих територіях України РФ зосередила вже понад 94 тис. російських військових. Міністр оборони України Олексій Резніков не відкидає, що ця цифра скоро може зрости до 175 тис.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями", заявили, що "Росія не збирається ні на кого нападати й не виношує жодних агресивних планів", і звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" та "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні та прозорості намірів.