Потрібно, щоб російське суспільство відчувало, що війна – велика помилка, що РФ не може перемогти – амбасадорка ФРН

Фельдгузен: Я особисто впевнена, що Україна переможе й Німеччина стоятиме далі пліч-о-пліч з Україною
Фото: president.gov.ua
Амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен упевнена, що Україна переможе у війні з Росією. Про це вона заявила в інтерв'ю "Радіо НВ", яке вийшло 3 грудня.

Журналістка запитала про відчуття Фельдгузен щодо того, чи є у німецькому суспільстві спільне бачення того, якою має бути перемога України й що робити з Росією після цього.

"Це дуже важливе питання і, на жаль, у мене немає відповіді. Україна зараз бореться і за наші цінності, ми підтримуємо Україну стільки, скільки це буде потрібно і скільки Україна вважатиме за потрібне. Україна вирішить, коли ця війна завершиться. Я особисто впевнена, що Україна переможе й Німеччина стоятиме далі пліч-о-пліч з Україною, – відповіла дипломатка. – Іноді мене запитують: "У вас є досвід Другої світової війни, як перетворення німецького суспільства, що зробити з Росією?" Це все-таки історичні аналогії, вони досить часто не працюють".

Вона нагадала, що Німеччина після Другої світової війни була окупована чотирма союзниками. Фельдгузен вважає, що до такої ситуації з Росією "ми ще дуже далеко".

"Зараз потрібно боротися проти Росії шляхом санкцій, щоб російське суспільство відчувало, що ця повномасштабна агресія, яка вже триває із 2014 року, – це дуже велика помилка, що це шкодить і Росії, що Росія не може виграти цю війну", – наголосила вона.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, Євросоюз, США, Канада, Великобританія, Австралія й інші країни ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу та шукати їм альтернативу.

Окрім того, Росію покинуло понад 1 тис. найбільших західних компаній. Як розповів професор Єльського університету Джеффрі Сонненфельд, обсяг їхніх інвестицій у Росію становив понад $600 млрд, а кількість створених ними робочих місць перевищувала 5 млн.

За інформацією глобальної бази даних із відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого на РФ було накладено понад 10,2 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – 11,9 тис. Тепер Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.