"Потужні пташки". ЗСУ отримали нові українські безпілотники, куплені за кошти зборів United24 на "Армію дронів"

БПЛА передали силам оборони у Донецькій області
Фото: FEDOROV / Telegram
Збройні сили України отримали на озброєння 12 нових дронів українського виробництва. Про це міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив 31 січня в Telegram.

За його словами, безпілотники куплено за кошти, які зібрали за програмою United24 на "Армію дронів". У партії дронів, яку передали силам оборони в Донецькій області, – сім безпілотників "Скіф" і п'ять Sten-2.

"Це потужні "пташки". "Скіф" можуть ефективно розвідувати територію, а Sten-2 атакують позиції ворога. Продовжуємо інвестувати свій час та енергію у розвиток military-tech. Тому що технології та сміливість українських воїнів – ключ до перемоги", – написав Федоров.

Контекст:

Про спільну з Генштабом ЗСУ програму розвитку безпілотних систем "Укроборонпром" повідомив 26 серпня. Вона передбачає співпрацю з приватними проєктувальниками дронів для швидкого й безпечного виробництва безпілотників на їхніх потужностях, заявив тоді концерн.

17 жовтня "Укроборонпром" опублікував у Facebook фрагмент фото нового українського БПЛА. "Дальність – 1000 км, вага бойової частини – 75 кг. Завершуємо розробку", – написали у концерні.

2 листопада менеджер ДК "Укроборонпром" Олег Болдирєв заявив, що безпілотні літальні апарати, розроблені українськими конструкторами, незабаром надійдуть до ЗСУ.

4 грудня "Укроборонпром" повідомив, що переходить до фінальної стадії випробувань розробленого ударного безпілотника.

28 січня Міністерство оборони України повідомило, що у 2023 році планує закупівлю для армії вітчизняних безпілотників на 20 млрд грн.