Прем'єр Литви: Ми маємо і надалі допомагати Україні летальною зброєю

Скверняліс підкреслив, що надання Україні летальної зброї не є заохоченням воєнних дій
Фото: EPA

Надання Україні летальної зброї дасть можливість зберегти життя і цивільних, і військових, заявив прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс.

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс під час виступу на 11-му Київському безпековому форумі закликав світову спільноту допомогти Україні летальною зброєю, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Ми маємо і далі допомагати Україні летальною зброєю. І це не для того, щоб показати всьому світу, що ми хочемо заохочувати війну. Ні, ми хочемо захищатися, тому що надання летальної зброї означає, що ми зможемо зберегти життя снайперів, інших військових. Ще раз підкреслю, що це не заохочення воєнних дій, це можливість зберегти життя цивільних та військових", – заявив він.

29 листопада 2017 року уряд Литви ухвалив рішення безкоштовно передати Міністерству оборони України летальну зброю на €2 млн.

13 грудня Канада занесла Україну до списку держав, у які дозволено експорт вогнепальної зброї.

23 грудня у Держдепі США повідомили, що нададуть Україні "посилені оборонні можливості". У заяві американської адміністрації зазначено, що Україна "є суверенною державою і має право захищатися".

Цього самого дня президент України Петро Порошенко підтвердив, що Україна отримає летальну оборонну зброю зі США. 16 січня 2018 року посол США в Україні Марі Йованович повідомила, що її передадуть безкоштовно.