Президент Фінляндії назвав умову, за якої країна може ухвалити рішення про надання Україні танків

Нійністьо зазначив, що Фінляндія не зможе передати велику кількість танків
Фото: EPA
Президент Фінляндії Саулі Нійністьо прокоментував можливість надання Україні танків Leopard. Про це 12 січня повідомляє портал Yle.

В інтерв'ю STT президент сказав, що якщо створять європейський проєкт із постачання танків Україні, знадобиться і внесок Фінляндії.

Водночас, за його словами, не може йтися про велику кількість танків, оскільки Фінляндія межує з РФ і поки не стала членом НАТО.

Контекст:

Дискусії щодо надання Україні німецьких танків Leopard тривають протягом останніх місяців. Шольц спочатку відмовлявся від такого кроку, але 9 січня сказав, що Німеччина надасть Україні важкі танки, якщо це зроблять "друзі та союзники".

7 грудня глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнесс Штрак-Ціммерман повідомляла, що США схвалюють постачання німецьких танків Leopard 2 Україні й закликають до цього Німеччину.

Leopard 2 німецький основний танк. За даними "Немецкой волны", на озброєнні бундесверу є приблизно 300 Leopard 2 останньої модифікації A7, але не всі на ходу.

11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна отримає німецькі танки Leopard від коаліції союзників, одним із учасників якої є Польща.

Скільки саме танків нададуть Варшава та інші учасники коаліції, Дуда не уточнив. У збройних силах Польщі до роти входить до 14 танків. Із цитати, яку наводить агентство PAP, випливає, що Україна одержить роту Leopard від Польщі, такі ж танки – від інших країн (про готовність надати Києву танки Leopard заявляла влада Фінляндії і Німеччини, яка їх виробляє).

За словами спікера уряду Польщі Пьотра Мюллера, Варшава тиснутиме на інші європейські країни задля надання Україні танків Leopard 2. Метою Польщі є те, щоб Україна себе захистила, а для цього вона потребує озброєння, зазначив він.