Президент ПАР заявив про мирну ініціативу від африканських країн, щоб завершити війну РФ проти України

За словами Рамафоси, "миротворча місія зробить внесок у різні інші місії, спрямовані на те, щоб закрити конфлікт"
Фото: EPA
Африканські країни пропонують свою ініціативу, щоб допомогти завершити війну проти України. Про це заявив президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, повідомило 16 травня агентство Bloomberg.

Він сказав на брифінгу, що делегація глав африканських держав планує відвідати Москву й Київ, щоб якнайшвидше презентувати план. У зусиллях візьмуть участь Замбія, Сенегал, Конго, Уганда, Єгипет і ПАР.

За словами Рамафоси, "ця миротворча місія зробить внесок у різні інші місії, спрямовані на те, щоб закрити цей конфлікт".

Президент заявив, що війна вплинула на життя багатьох африканців у плані продовольчої безпеки, також зросли ціни на добрива, зернові й паливо. За його словами, головним у дискусіях "є зусилля щодо мирного врегулювання руйнівного конфлікту в Україні, його вартості людськими життями і впливу на африканський континент".

Рамафоса також заявив, що 12 травня провів переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, а наступного дня – із президентом України Володимиром Зеленським. Обидва вони погодилися прийняти глав африканських держав, сказав він.

Контекст:

Посол США в Південній Африці Рубен Бріджиті у травні заявив, що російське вантажне судно Lady R, яке пришвартували до військово-морської бази Саймонстаун у грудні 2022 року, використовували для постачання зброї російській армії. Він запевнив у точності американських розвідданих, сказавши, що "готовий присягнути життям".

У пресслужбі президента ПАР 12 травня наголосили, що на сьогодні "не було надано жодних доказів" постачання озброєнь і боєприпасів для РФ за допомогою російського судна Lady R, яке, як підтверджують у повідомленні, пришвартувалося в Південній Африці.

У серпні в Південній Африці відбудеться саміт БРІКС, на який запрошено президента РФ Володимира Путіна.

Після видання Міжнародним кримінальним судом ордера на його арешт у ПАР заявили, що взяли це до уваги й усвідомлюють свої юридичні зобов'язання, але запрошення залишається чинним.