Президент України зустрівся із прем'єром Індії. Моді говорив про "діалог і дипломатію", Зеленський – про формулу миру

В Офісі президента назвали важливою розмову Моді та Зеленського. Це їхня перша зустріч за час повномасштабної війни РФ проти України

Фото: president.gov.ua

20 травня у межах саміту G7, який відбувається в Японії, президент України провів зустріч із прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді, повідомила пресслужба глави Української держави.

Зеленський подякував Моді за надання Україні гуманітарної допомоги й підтримку суверенітету і територіальної цілісності країни на міжнародних майданчиках, ідеться в релізі.

Він наголосив, що війна, розв'язана Росією, принесла багато криз і страждань Україні. Згідно з релізом, Зеленський докладно розповів прем'єру Індії про формулу миру і закликав долучитися до її реалізації.

Фото: president.gov.ua

Також він повідомив співрозмовнику про потребу України в гуманітарному розмінуванні і мобільних шпиталях.

"Зі свого боку прем'єр-міністр Індії подякував за допомогу, надану індійським студентам під час евакуації з України у зв'язку з повномасштабним російським вторгненням", – додали у пресслужбі.

Згідно з повідомленням Моді у Twitter, індійська делегація висловила "чітку підтримку діалогу та дипломатії для пошуку шляху вперед". Він також запевнив, що Індія й далі надаватиме Україні гуманітарну допомогу.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак назвав важливою розмову Зеленського та Моді. За його словами, тема незаконної депортації українських дітей Росією була головною.

Контекст:

Це перша зустріч Моді та Зеленського за час повномасштабної війни РФ проти України. Наприкінці грудня минулого року Зеленський і Моді провели телефонну розмову. Президент за підсумками розмови заявляв, що розраховує на участь Індії у реалізації української формули миру.

На думку Зеленського, Індія "може бути активнішою" в зусиллях щодо завершення агресії РФ проти України.

На початку березня 2023 року Моді закликав країни G20 "подолати розбіжності й напруженість" щодо війни в Україні.