"Продукція використовувалася для кораблів ВМФ РФ". НАЗК занесло данську компанію Rockwool до списку міжнародних спонсорів війни

Компанія відмовилася йти з РФ після повномасштабного вторгнення в Україну
Фото: ROCKWOOL / Facebook

Компанію Rockwool, яка базується в Данії й виготовляє продукцію з мінеральної вати, занесено в Україні до списку міжнародних спонсорів війни, поінформувало 13 листопада Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Провідного данського виробника продукції на основі кам’яної вати внесено до переліку міжнародних спонсорів війни. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанія принципово вирішила залишитися на ринку Росії. Через посередників продукція компанії продається російським державним підприємствам, зокрема, на замовлення міністерства оборони РФ. [...] Продукція Rockwool використовувалася під час будівництва й ремонту кораблів ВМФ Росії: Чорноморського флоту в Севастополі, Балтійського флоту, Північного флоту в Мурманську, а також Тихоокеанського флоту", – ідеться в повідомленні.

В українському агентстві зазначили, що інформація про такі контракти наявна з 2014-го до 2021 року.

"За роки після анексії Криму компанія Rockwool поставила ізоляційні матеріали щонайменше для 31 корабля й підводного човна російського флоту, включаючи крейсери, есмінці, атомні підводні човни, фрегати, десантні кораблі, тральщики й розвідувальні кораблі. Виявлено щонайменше 52 контракти на понад 329 млн руб. між дистриб’юторами Rockwool і міністерством оборони Росії", – підкреслили в НАЗК.

За даними відомства, данська компанія має у країні-агресорі Росії чотири заводи (у Балашисі Московської області, Виборгу Ленінградської області, Троїцьку Челябінської області й у Татарстані) та утримує в РФ 1200 робочих місць (приблизно 10% співробітників усієї компанії). 

НАЗК пише, що у 2023 році компанії, пов'язані з Rockwool, постачали продукцію за держконтрактами з Росією через підприємства-посередники. Серед їхніх замовників, зокрема "Крымхлеб", військова частина 52581 та управління справами президента РФ.

Контекст:

НАЗК уже занесло 46 компаній до переліку міжнародних спонсорів війни, серед них Raiffeisen Bank, Yves Rocher, Metro, Bonduelle, Auchan, Leroy Merlin та інші.

Більше всього компаній у списку – з Китаю (12).

Данська компанія потрапила до переліку вперше.