"Проєкту "Стіна" немає". Голова Держприкордонслужби України розповів, як зараз обладнано кордон із РФ

Голова ДПСУ порівняв ситуацію в Україні та Естонії, де на облаштування кордону з Росією виділяють приблизно €1 млн за кілометр
Фото: dpsu.gov.ua
Стіни, яка б надійно захистила Україну від країни-агресора і "стала саркофагом від російських "Іскандерів" і танків", немає. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко.

Відповідаючи на запитання, наскільки далекий до завершення проєкт "Стіна" на східному кордоні, Дейнеко сказав: "Проєкту "Стіна" немає. Така назва збереглась в обіході. На жаль, у нашому суспільстві проєкт "Стіна" асоціюється лише з негативними проявами".

Водночас він зазначив, що інженерне обладнання кордону, яке допомагає забезпечувати контроль за ним, триває. "Суспільство повинно знати, що зі сторони РФ до нас не зможуть потрапити диверсійно-розвідувальні групи, терористи, небажані особи, предмети контрабанди. Ось це, у моєму розумінні, і повинно бути "стіною", – зазначив він.

За словами голови ДПСУ, на кордоні облаштовують протитанковий рів, контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу і завершують це створенням системи відеоспостереження – будують вежі, на які встановлюють відеокамери й тепловізори, що постійно у форматі 24/7 забезпечують контроль за державним кордоном.

За весь час робіт облаштовано приблизно 400 км протитанкового рову, 330 км рокадної дороги, 70 км колючого дроту та 100 км металевого паркану.

Дейнеко додав, що завершують роботи з обладнання кордону в Харківській області, тривають вони у Чернігівській. Торік облаштовано одну ділянку в Луганській області. Окрім того, у Луганській області на ділянці "Троїцьке" побудували надсучасну систему відеоспостереження. У Сумській області тривають проєктно-вишукувальні роботи, інженерних ще не починали.

За словами керівника ДПСУ, прогнозована вартість проєкту "Стіна" становила понад 4 млрд грн, але згодом її зменшили до 2,5 млрд грн. Зараз фактично витрачено 2 млрд грн, на цей рік заплановано видатки 338 млн грн.

"У минулому році я бачив новину, що Естонія хоче інженерно облаштувати свій кордон із РФ. Наведу дві цифри. Протяжність кордону між Естонією й Росією по суходолу становить 135 км, на його облаштування планується витратити €130 млн. Тобто вартість облаштування кордону трохи менше €1 млн за погонний кілометр", – зазначив Дейнеко.

Контекст:

Реалізацію проєкту "Стіна" розпочали 2014 року в Харківській області. Спочатку на проєкт планували витратити 8,36 млрд грн. У 2016 році його прогнозовану вартість зменшили до 4 млрд грн.

За проєктом планували облаштувати російсько-український кордон у межах Чернігівської, Сумської, Харківської та Луганської областей, українсько-молдовський кордон і території, прилеглі до адміністративного кордону з тимчасово окупованим Кримом.

Планували, що будівництво завершать 2018 року, але строки закінчення робіт кілька разів переносили. За останніми прогнозами, проєкт мають реалізувати до 2025 року.

За даними Держприкордонслужби, станом на кінець травня 2020 року облаштування українсько-російської ділянки кордону було готове на 40%.