Прокуратура повідомила про підозру двох бойовиків, які катували українських військових

За даними Офісу генпрокурора, установлено понад 250 випадків тортур військовослужбовців і цивільних осіб у "в’язниці ДНР"
Фото: depositphotos.com

Прокурори департаменту щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора повідомили про підозру двох громадян України в жорстокому поводженні з військовополоненими й порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Про це 5 травня повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Максимальна санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Досудове розслідування встановило, що один із підозрюваних із квітня до грудня 2014 року, коли був охоронцем в одній із "в'язниць" окупаційної адміністрації РФ у Донецькій області, облаштованій у захопленому приміщенні управління СБУ, жорстоко поводився з військовослужбовцями одного з батальйонів територіальної оборони. З метою деморалізації українських бійців він регулярно катував їх, завдаючи численних ударів, зокрема гумовим кийком.

Інший підозрюваний, за даними слідства, з квітня 2014 року до лютого 2016 року, коли був охоронцем тієї самої "в'язниці", принижував військовослужбовців батальйону територіальної оборони, ображав, а також залякував, погрожуючи їхньому життю.

"Такі злочинні дії є серйозним порушенням статті 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року, статті 11 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій", – підкреслили в Офісі генпрокурора.

Наразі встановлено понад 250 випадків тортур військовослужбовців і цивільних осіб у цій "в'язниці ДНР". Загалом у матеріалах кримінального провадження йдеться про 170 незаконних місць позбавлення волі на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, де російські окупанти утримували понад 3500 осіб.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, протягом конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.