Прокурори передали до суду матеріали справи про розстріл російськими військовими жителя Гостомеля

Чоловіка вбили, коли він відмовився вивантажувати та носити боєприпаси окупантам
Фото: gp.gov.ua
Українські прокурори передали до суду матеріали кримінального провадження щодо обвинувачення двох російських військовослужбовців, які розстріляли мирного жителя Гостомеля Київської області у перші тижні повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року на території Гостомельського притулку для тварин по вулиці Свято-Покровській окупанти облаштували тимчасовий військовий пункт. Для розвантаження та переміщення боєприпасів вони намагалися залучити місцеве цивільне населення. Один із мешканців відмовився. Тоді окупанти з метою залякування відвели чоловіка в лісопосадку начебто для розстрілу. Коли чоловік удруге відмовився допомагати загарбникам, один із командирів віддав підлеглому наказ розстріляти чоловіка", – ідеться у релізі.

Українські правоохоронці ідентифікували причетних до вбивства чоловіка, їм висунули підозру у порушенні законів і звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Контекст:

Російські військові окупували частину Київської області на початку повномасштабного вторгнення в Україну наприкінці лютого.

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону виявили безліч убитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками. Зокрема, багато загиблих від рук окупантів виявили у Бучі.

За даними станом на 9 вересня, у Київській області виявили тіла 1360 людей. Більшість із них убили з вогнепальної зброї.