Псевдовибори на окупованих територіях України. З'явилося відео, як росіяни змушують українців голосувати

Росія проводить псевдовибори на окупованих територіях України
Фото: EPA

У мережі з'явилося відео з російськими псевдовиборами в тимчасово окупованих Олешках Херсонської області. Ролик опублікував 8 вересня YouTube-канал Lanardo Silver.

На відео видно, як до будинку під'їжджає машина, потім вона зупиняється. З автомобіля виходять люди, через гучномовець двічі кажуть: "Жителі будинку №32, підходимо до мобільного пункту голосування", – на що авторка на відео говорить, що не планує голосувати.

На кадрах видно російського військового в шоломі й балаклаві. Окупанти ходять поряд із воротами й агресивно б'ють по них.

Контекст:

8–10 вересня в Росії відбуваються регіональні вибори. У ці дні окупанти проводять "вибори" й у тимчасово захоплених українських регіонах – на окупованих частинах Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей, а також у Криму. 

Українська влада закликала українців, котрі там живуть, не брати участі в "голосуванні", а СБУ вже встановила 3,5 тис. колаборантів і їхніх російських кураторів, які беруть участь в організації "виборів", а також кандидатів, що висувають свої кандидатури.

Верховна Рада закликала інші держави й міжнародні організації не визнавати псевдовибори на тимчасово окупованих територіях України.

США введуть санкції проти осіб, які підтримали фіктивні вибори на окупованих територіях України, заявив 7 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен.