Путін під час "церемонії анексії" висунув вимогу до України припинити вогонь і сісти за стіл переговорів

Путін висунув вимогу до України "припинити війну"
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія, як і раніше, готова до переговорів з Україною, але "рішення" населення окупованих територій України, які нібито висловилися за "приєднання" до РФ, не переглядатимуть. Про це президент країни-агресора сказав під час церемонії "приєднання" до РФ окупованих українських територій, трансляцію з Кремля у YouTube провів російський телеканал "Дождь".

Путін висунув вимогу до української влади "припинити вогонь" і "повернутися за стіл переговорів".

"Ми до цього готові", – заявив президент РФ.

Путін водночас наголосив, що Росія "не зрадить" вибір людей, які голосували на "референдумах", тобто питання добровільного повернення Україні захоплених та незаконно "приєднаних" до РФ територій обговорювати не мають наміру.

Російський лідер водночас заявив, що війну нібито розв'язала саме Україна – у 2014 році.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна і Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулися чотири очні раунди, також делегації зустрічалися у відеоформаті.

Переговорний процес припинено, бо з російської сторони немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня.

У Кремлі неодноразово вимагали капітуляції та погодження на умови РФ. Путін заявив 7 липня, що РФ "серйозно поки нічого не починала" у війні проти України, але водночас не відмовляється від мирних переговорів.

В інтерв'ю CNN, яке вийшло 11 вересня, президент України Володимир Зеленський заявив, що зараз не бачить можливостей для переговорів із Путіним.

Цього ж дня міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що умови, за яких Україна погодиться розпочати переговори з Росією, змінилися – Київ тепер не розглядає можливості переговорів, якщо війська РФ відведуть лише на позиції до 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення. Ідеться про міжнародно визнані кордони України станом на 1991 рік.