Путін надав Ардзінбі, якого Україна розшукує за сепаратизм, ранг дійсного державного радника РФ третього класу

Інала Ардзінбу називають в Україні безпосереднім керівником плану з дестабілізації країни
Фото: depo.ua

Президент Росії Володимир Путін надав новий класний чин Іналу Ардзінбі – російському чиновнику, якого в Україні обвинувачують у підготовці до зміни державного кордону, вербуванні однодумців та створенні передумов для незаконного проголошення суверенного державного утворення "Бессарабія" на території Одеської області, а також в участі в терористичній організації "ДНР".

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про надання класного чину дійсного державного радника третього класу начальникові департаменту адміністрації президента РФ Іналу Ардзінбі. Указ №578 від 2 грудня було опубліковано на офіційному порталі правової інформації.

Дійсний державний радник Російської Федерації третього класу – класний чин найвищої групи федеральних державних цивільних службовців. Згідно з російським законодавством, чин надають довічно, він відповідає військовому званню генерал-майор.

У листопаді 2015 року українська прокуратура заочно висунула обвинувачення громадянину Росії Іналу Ардзінбі у підготовці до зміни державного кордону України, вербуванні однодумців та створенні передумов для незаконного проголошення суверенного державного утворення "Бессарабія" на території Одеської області, а також в участі в терористичній організації "ДНР".

Голова СБУ Василь Грицак назвав Інала Ардзінбу куратором створення "Бессарабської народної республіки" на території Одеської області. Про причетність Ардзінби до терористичних актів в Україні заявляв раніше й екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

У листопаді 2016 року начальник департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Анатолій Дублик згадував Інала Ардзінбу як безпосереднього керівника плану з дестабілізації України, організатора акцій, що мали призвести до позачергових виборів.

За даними ЗМІ, Ардзінба – син Бату Ардзінби, який воював в Абхазії проти Грузії.