Путін заявив пропагандистці Симоньян, що "не кине Донбас"

Путін поспілкувався з головними редакторами російських ЗМІ
Фото: EPA
Російська пропагандистка Маргарита Симоньян, яка нещодавно відвідувала тимчасово окуповані Донецьк і Луганськ, сказала на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним, що "2014 року була "русская весна" і чи не час наступити "русскому лету". Путін заявив, що "Донбас не покине".

Президент РФ Володимир Путін під час спілкування з головними редакторами російських ЗМІ 10 лютого заявив, що "не кине" Донбас. Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Російська пропагандистка Маргарита Симоньян розповіла Путіну, що відвідувала тимчасово окуповані Донецьк і Луганськ.

Вона заявила, що "2014 року була "русская весна" і чи не час наступити "русскому лету".

Путін відповів їй, що це "питання складне і важливе" і що він, як президент, може ухвалювати такі рішення "тільки в інтересах усіх росіян і спираючись на ту обставину, що це стосується їх усіх".

Симоньян перепитала: "Але ми ж не кинемо Донбас?"

"Ні, Донбас не кинемо", – відповів Путін.

27 січня російська пропагандистка Симоньян, її чоловік, ведучий Тигран Кеосаян, а також головний редактор радіо "Говорит Москва" Роман Бабаян приїхали до окупованого Донецька. Член української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Денис Казанський повідомляв, що вони прибули на окуповані території України для проведення форуму "Русский Донбас".

Після цього у МЗС заявили, що ініціюватимуть заборону на в'їзд Кеосаяна в Україну. Симоньян і Бабаян уже нев'їзні у країну. Сам форум українські дипломати пов'язали з намаганням перешкодити мирній реінтеграції окупованих територій.

28 січня, виступаючи на форумі в окупованому Донецьку, Симоньян заявила, що "люди Донбасу хочуть жити у себе вдома і бути частиною величезної, великої, щедрої батьківщини". "Ви зобов'язані їм це забезпечити. Росіє, матінко, забери Донбас додому", – сказала пропагандистка.

Спікер глави Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи заяву Симоньян, підкреслив, що "на порядку денному такого питання немає".

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).